В ежедневното меню обикновено ползваме подправки, предимно за подобряване вкуса и аромата на гозбите ни. Но знаем ли всъщност колко полезни и лековити са тези дъхави стръкчета от градината на Природата.

Мащерката

Известна още като бабина душица, дива чубрица и овчарски босилек, тази „билка за 100 болки”, заради силното си противовъзпалително и антибактериално действие, спокойно може да бъде наречена природен антибиотик. Тя е прекрасно средство за профилактика и лечение на много инфекциозни заболявания. И също толкова важно нейно качество е способността й да укрепва имунитета. Неслучайно, освен в кулинарията, мащерката намира широко приложение в козметиката и фармацевтиката.

 

 

Розмаринът

притежава мощно антиоксидантно действие. Благоуханните му листенца се използват, освен в кухнята, и като изключително ефикасно средство срещу косопад. И той не остава по-назад от мащерката, като маслото му е едно от най-често използваните съставки в козметичната и парфюмерийната индустрия. 

 

 

Градинският чай (салвия)

Колкото древна, толкова и незаменима билка и подправка. Градинският чай е балсам за нервната система. Отварата от него подобрява паметта, помага да съхраним доброто си настроение, действа успокояващо и уравновесяващо.

 

 

Джинджифилът

За храносмилането са полезни повечето подправки, но в това отношение никоя от тях не може да се сравни с джинджифила. Той е прекрасен лек срещу язви и колити. Ускорява обмяната на веществата и е естествен антиоксидант.

 

 

Куркумата

Тази традиционна подправка на източната кухня е и лековито средство от аюрведичната медицина. Напоследък придобива все по-голяма популярност и в западния свят. Куркумата е враг №1 на холестериновите плаки. Затова и редовното й присъствие в менюто е прекрасна профилактика и лекарство срещу заболявания на сърдечно-съдовата система.

 

 

Канелата

Най-богатата на антиоксиданти подправка. Канелата е тази, която ни предпазва от образуването на свободни радикали в организма, от интензивното окисляване в организма, с една дума – от процесите на стареене. Канелата е и доказана профилактика срещу съвременния бич за човечеството – рака.

 

 

Шафранът

Най-скъпата подправка в света е известна още и като най-силният естествен антидепресант без аналог в природата. Шафранът има имуностимулиращо и антиоксидантно въздействие. Заради силния си вкус и аромат, шафранът обаче трябва да се използва с мярка. Предозирането може да направи блюдата горчиви.

 

 

Това е само една малка част от безкрайната пъстра палитра от лековити дарове. Ако човек я опознае и я включва по-често в менюто си, няма как да не усети, че тя е не само цяр за тялото, но и за душата.