Епидемиолози от институти в Европа проучват как са се променили личните навици на хората във връзка с консумацията на алкохол по време на пандемията от Ковид-19. 

За да се справят с пандемията, правителствата в цяла Европа въвеждат политики, които променят личния и обществения живот. Според изследователите това може да е повлияло и на консумацията на алкохол. С въпросник за възрастта, родината и приема на алкохол, канабис и други наркотични вещества те искат да разберат по какъв начин ТОРС-CoV-2 се е отразил на живота в този план. 

Проучването е на лекари от редица научно-изследователски институти в Европа, включително Технически университет Дрезден (Германия) и "Хоспитал клиник де Барселона" (Испания).

"За да участвате в това проучване, не е необходимо да пиете много алкохол. Може и изобщо да не пиете. Интересуват ни мненията на колкото се може повече хора относно консумацията на алкохол в този безпрецедентен момент.", уточняват авторите на изследването. 

В анкетата са включени лични въпроси и такива за навиците и промяната им през изминалите от 3 до 12 месеца. Ето и част от тях:

  • Колко често сте консумирали напитки, съдържащи алкохол, през последните 12 месеца?

  • През последните 3 месеца Вие или Ваш близък (т.е. съпруг, роднина или близък приятел) бил ли е диагностициран с инфекция от ТОРС-CoV-2?

  • През последните 3 месеца имало ли е момент, в който продължаващата ситуация, свързана с разпространението на ТОРС-CoV-2, да Ви се е сторила стресираща?

  • По-рядко или по-често пиете алкохол през последните 3 месеца?

  • Доволни ли сте от промяната в консумацията на алкохол през последните 3 месеца? 

Отговорите са от "Нито веднъж" до " 4 или повече пъти седмично". 

Снимка: iStock

Факт е, че извънредните мерки и обстановка повишават стреса у хората и много от тях намират употебата на алкохол за един от начините да го понижат. 

По време на първия локдаун, в Индия хората носеха чаръди, за да спазват нужната дистанция един от друг на опашките за алкохол. Това дори не бил личен каприз, а мярка, определена от  градската полиция във Висахапатнам.