В една от най-древните китайски книги е писано, че медът оздравява вътрешните органи, придава сила, "снижава огъня”. Неговата продължителна употреба усилва волята, придава лекота на тялото, запазва младостта, удължава живота. Уникалното на пчелния мед като храна е, че притежава ненадминати вкусови и хранителни качества.
Чистият натурален мед е добре да се съхранява в стъклени съдове, на сухо място, защото е силно хигроскопичен.
По външния вид на захаросване натуралният мед се разпознава по кристализирането си, а именно - то е равномерно отгоре надолу в съда. Медът, който съдържа примеси се захаросва отдолу нагоре. Веднъж захаросан,
медът не трябва да разтапя на водна баня.
Нагрят дори само до 37С градуси, се лишава от летливите антибактериални свойства. Лечебните си качества придобива от растенията, от които е получен. Подробно в „Енциклопедия за здраве "Дар” книга 3 са описани
видовете мед и техните лечебни качества:
-Акациев мед
Прилага се при безсъние, стомашно-чревни, жлъчни, бъбречни, общоукрепващо и лек отхрачващ ефект.
-Боров мед
При простудни заболявания и заболявания на бъбреците, пикочния мехур, дихателната система, при рани.
-Балкански мед
Има общоукрепващо действие, при дихателни, стомашно-чревни, бъбречни, белодробни, гинекологични заболявания.
-Ментов мед Успокоява нервната система, стимулира сърцето, подобрява апетита, при чернодробни и жлъчни заболявания.
-Слънчогледов мед Спазми на стомашно-чревния тракт и бронхиални пристъпи.
Богатството от минерални соли, витамините: В1, В2, В3, В5, В6, С, Е, К, и множество ензими, прави меда отлично средство за стимулиране на имунната защита и образуване на кръвни клетки и хемоглобин. Полезно е на малки порции да се държи в устата до неговото пълно абсорбиране. Към билковите чайове лъжичката пчелен мед добавяйте след като чаят се е поохладил.