От 1950 г.  парабените са едни от на-широко използваните в различни продукти, за да се предотврати развитието на бактерии.  Химиците ги определят като евтини и ефективни.  Има ги в около 85% от козметичните продукти. Най-често се използват бутилпарабен, метилпарабен и пропилпарабен.

През последните няколко години обаче, в отговор на опасенията на потребителите за тяхното здраве, много марки започнаха да произвеждат продукти без парабени, включително и лосиони, червила, шампоани, ексфолианти, и др.

Какъв е проблемът?

През 90-те години парабени бяха определени като агенти, които имитират естрогена в организма. През 2004 г. британски изследовател на рака Филипа Дарбе (Ph.D.) открива парабени в злокачествени тумори на гърдата. В резултат на това, експерти в много страни препоръчват да бъдат ограничени нивата на парабени в козметичните продукти. Нещо повеч - много организации за контрол на продуктите изразиха силни  притеснения, че ако парабените се натрупват в организма, представляват сериозен риск за здравето.

Критиците на това британско изследване обаче посочват, че не са изследвани неракови тъкани от здрави гърди, за да се види дали парабените не присъстват и там. Отделно от това - наличието на парабени в туморите не е доказателство, че именно те са причината за рак. Други изследвания показват, парабените имат много слаб естрогенен ефект.

Днес има редица формули, които не съдържат парабени или те са в минимални количества. Ако държите изключително на безопасността, използвайте козметични органични продукти на маслена основа,  които не съдържат вода. Те обикновено са в тъмни опаковки и с помпа, така че светлината и въздухът да проникват трудно.