Едва ли има дете, което не е играло с видеоигри. Те са първият им контакт със съвременните технологии. Децата са изключително щастливи, когато ползват нещата на големите. Докато играят с тях, опознават реалния свят и взаимоотношенията в него. Чрез най-различни симулатори опитват умения за шофиране, управление на самолет, игра на тенис и т.н. Според публикация в JAMA Pediatrics децата, които играят видеоигри с екшъни имат повече фантазии за насилие и мислят, че агресивното поведение в реалния живот е допустимо. Еднакво тази връзка е наблюдавана при момчета и при момичета, с и без история на агресия в семейството.

"Както човешкото тяло се променя от това, с което се хранят децата, така умът им може да се повлияе от това, което извършват постоянно”, е мнението на Дъглас Жентил от Iowa State University in Ames. Всичко опира до избора на подходящото съдържание на това, с което играят, гледат или слушат децата.

Игрите, филмите, медиите като цяло оказват силно влияние върху мисленето, особено на децата. Според ново изследване игрите с насилие, които децата предпочитат да играят, пораждат агресивни мисли и поведение в детска възраст и по-късно.

Снимка:Thinkstock/Getty Images