Преживелите операция по повод на рак на гърдата често са млади жени и естественото им желание в интимен план е нещата да се възстановят. Цялото внимание в периода между поставената диагноза "рак на гърдата" и решението за операция е фокусирано върху оцеляването, а не върху качеството на живот след операцията. Често дори не се обсъждат предвидимите промени не само върху тялото, но и върху психиката, и интимните взаимоотношения на жената.

Всяка оперативна намеса е огромен стрес в живота на едно семейство и взаимоотношенията в него, включително и интимните. В началото може да се появи намаляване, дори напълно изчезване на сексуалното желание. Възможно е обаче ужасът от онкологичното заболяване да стане повод за преосмисляне на живота, в следствие на което във фокуса на живота да попаднат интимните отношения.

Страхът

Загубата на либидо често е в резултат на психологични притеснения от въпросите: "Как ще живея с една гърда?", "Дали партньорът ми ще приеме промяната?", "Притеснявам се, че партньорът ми ще ме напусне."

Страхът, че операцията лишава от възможността за бъдещ сексуалния контакт с удоволствие, най-често е неоснователен. Световната практика показва, че при жени след тежки гръбначно мозъчни травми, когато  е загубена всякаква чувствителност на половите органи, професионалното обучение може да възстанови напълно възможността за достигане до оргазъм посредством алтернативни еротични практики.

Запазване на сeксуалното желание 

Може много да се направи по отношение на психологическата подкрепа на двойката за запазване на сексуалните отношения. Първата стъпка е оперираната жена да намери сили да приеме своето ново тяло без да възприема себе си като "лишена от женственост". Втората стъпка е да бъде подкрепена по отношение на собствената еротична привлекателност от партньора. Любовта често в подобни ситуации е поставена на сериозна проверка. Много партньори преоткриват своята връзка със засилени чувства на привързаност един към друг след изпитанието. Подкрепата в адаптирането към телесните промени е важен елемент от пълноценното възстановяване след операцията, включително и  козметичните интервенции, които до голяма степен могат да компенсират загубеното.

Има специално обучени психолози, които помагат на жената и нейните близки в справянето със стреса от самото заболяване. Един от акцентите в психотерапевтичната работа с двойките, преживели ужаса на онкологичното заболяване, е запазване на интимните отношения. 

Сексологът

Доц. д-р Румен Бостанджиев обяснява: "Един от най-сериозните проблеми е невъзможността двойката да говори за сексуалния си живот, тъй като тази тема е твърде чувствителна и всяко докосване до нея може да отключи непредвидими емоционални реакции. Когато човек успее да сподели чувствата си и да бъде разбран от партньора си, възможностите за конструктивно осъзнаване на промяната и намиране на алтернативите, стават много по-реални. При добра воля и достатъчна гъвкавост, дори и след тежки операции, сексуалните партньори успяват да открият нови начини да се чувстват добре един с друг и да постигат истинска интимност и сексуална удовлетвореност."