Ендометриозата нанася трайни поражения върху репродуктивната система на жената, а диагностицирането й е много трудно. Една от всеки десет жени в репродуктивна възраст има ендометриоза и вероятно не знае за това.

Гости на д-р Неделя Щонова („Преди обед“, bTV) по темата са Мария Георгиева, председател на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве", и д-р Александър Калчев – акушер-гинеколог и специалист по репродуктивно здраве.

Мария Георгиева:
Бях на 16, когато получих силни и продължителни болки. Оказа се, че имам 6-сантиметрова киста вляво. Минах през операция и тогава се разбра, че имам ендометриоза.

Последва 6-месечна хормоналнозаместителна терапия, нещо като изкуствена менопауза. Това бе единственото лечение за онова време. После бях 10 години на хормонална терапия. В един момент реших, че не мога да приемам повече хормони и започнах да търся алтернативни методи.

След изключване на червеното месо, захарта, кафето и алкохола от менюто, болките намаляха значително. Заради ксеноестрогените не си поръчвам топла храна, която се доставя в пластмасови кутии. Не пия вода от пластмасови бутилки.

Д-р Александър Калчев:
В световен мащаб от първите симптоми до диагностицирането на ендометриозата минават 7 до 9 години. Много знаем за това заболяване, но не можем да го профилактираме. Начинът на живот е много важен и се радвам, че Мария говори тук от първо лице, за да даде пример.

Целия разговор можете да видите тук: