Жилището, което обитават, е без ток и вода. В едната стая няма прозорци, а в другата стъклата са облепени с тиксо. Бащата е с трайна загуба на работоспособност, поради тежка форма на епилепсия. Синът също е с епилепсия, има 64% инвалидност и умерена умствена изостаналост. 

Лекарите забраняват на бащата да работи, но... той работи.
При такива условия много хора дори не биха помисляли за училище, но... родителите водят децата си да се учат.

Семейството вярва в Бог и често ходят на църква. Там има прозорци. Има и огън, топлина.

Снимка: Красимира Василева


А надежда има ли?

Такава е картинката от живота на това българско семейство през 2018 година. По това време в мрежата се появява призив за помощ за Цветан, Борислава, и малките Цвети и Християн. Красимира Василева, която е социален фотожурналист, е потресена от условията, в които живее семейството. Издирва ги и предлага да ги снима, защото вярва, че фотографията може да помогне. Снима ги в продължение на 3 месеца. Скоро семейството й се обажда щастливо, че доброволци са им наели жилище. Краси пък е щастлива, че проблемът е решен. Междувременно пуска снимките в конкурса на БГ Прес фото за фотожурналистика. Кадрите са наградени с втора награда на конкурса, в категорията „Фотоистории от България“. 

Силните и въздействащи снимки на Краси се разпространяват в мрежата със скоростта на запален огън във ветровит пролетен ден. Хората реагират, докоснати от синия поглед на малката Цвети. Снимките бъркат в очите, дърпат за ръкавите и острото на сърцето. Това за пореден път доказва, че социалната фотография силен способ, който, ако бъде използван коректно, може да стори чудеса!

Вижте всички снимки във видеото. 

Снимка: Красимира Василева

През зимата семейството отново изпада в беда. Принудени са да напуснат жилището, заради неплатени сметки. През зимата изкарват около 2 седмици на улицата. Децата боледуват непрестанно, а бащата работи на различни места, за да осигурява нищожен допълнителен доход, извън социалните помощи от 170 лв.

Парите са само малка част от проблема

Майката е уплашена да не й бъдат отнети децата. Тя се грижи за двете деца. Момченцето е за 3 клас, но тъй като има нужда от по-специални грижи, никъде не го искат, заради което остава в 1-ви клас. В същия е и сестричката му. Бащата пие лекарствата, но не пие алкохол! Въпреки че му е забранено да работи - трудоустроен е по болест с решение на ТЕЛК - 78%, ходи всеки ден на работа, за да се върне с 25 лв. от смяна.

Снимка: Красимира Василева

Семейството има нужда от пари, но парите са малка част от проблема. Имат нужда от дом, средства, за да плащат режийните си - ток, отопление, студена вода, топла вода, храна, здравна помощ, почасова работа, морална подкрепа... Не се търси онзи, който ще даде чувал с дрехи и пари за наем. Това семейство има нужда от подкрепа за известен период от време, за да излязат от канавката на живота, да преодолеят буксуването и да продължат в нов ритъм. 

Снимка: Красимира Василева

Приказка за феи и юнаци...

Като всяка приказка и тази има нужда в сюжета да се появи добрата фея, да размаха пръчица и Пепеляшка да излезе от пепелта пред огнището. Павлин Стоянов пише тази приказка съвсем практично – без крило от прилеп, без сълзи от девици. Неговата идея е да се съберат 22-ма души (с души), които да превеждат по 50 лв. на месец в продължение на 1 година по сметката на семейството. С тези пари да се заплаща наем за скромен дом, режийни и малко храна. Така семейството на Цветан ще може да си стъпи на краката и да вземе глътка въздух. Майката Борислава ще започне работа, а децата ще ходят редовно на училище. При това изкъпани, нахранени и спокойни. Идеята е постепенно те сами да започнат да се справят. И понеже приказката е практична, да си го кажем директно - нужни са хора и време. Някой, който да поеме времето за лекарски грижи - избор на личен лекар, пълни изследвания, издаване на здравни книжки; помощ за неплатени здравни осигуровки на майката; помощ за образователните проблеми на децата и т.н. Ако приказката не се развие по този план, ако Павлин не се окаже добър писател или ако излезе, че феи и юнаци не съществуват, то.. 

Снимка: Красимира Василева

Бъдещето на две деца ще е с неясен край

22-ма са юнаците и феите, които се отзовават, за да намерят подслон за бащата, майката и двете деца. Събират и не малка сума пари. И точно в този момент идва частен съдебен изпълнител и запорира сметката с първоначално събраната сума. Оказва се, че срещу семейството има 3 изпълнителни дела, заради неплащани комунални разходи от години с натрупали големи лихви. Сумата е около 7000 лв. 

Борислава и Цветан нямат сключен граждански брак. Сметката на Борислава не е запорирана и по нея се набират средства за помощ на семейството и наем на жилище. За всички, които биха искали да помогнат, сметката може да видите ТУК

Отборът от доброволци с феи и юнаци освен финансова оказва и нематериална помощ на семейството. И резултатите не закъсняват. Когато нещата се случват с осъзнатост и доброта, лошото винаги отстъпва. Децата вече са записани в училище и от 19.03 го посещават. И двамата са в първи клас. Момченцето ще се обучава в Център за специална образователна подкрепа "Едуард Сеген", който е за деца със специални образователни потребности.

Ние вярваме, че когато вълната от човешко милосърдие и състрадание забълбука, закипи и се надигне, може много. Може да помете всичко по пътя си и няколко човешки живота да започнат на чисто.

  • Поли Гергушева: Външният вид е до време. По-важно е какво имаш в главата
  • Ива Дойчинова: В нашия свят има твърде много опаковка и по-малко вътрешна радост
  • Графа: "Последната песен" е метафора за последните мигове, в които един син е със своята майка
  • Александра Кръстева: Жените успяват да се справят с хиляди задачи на ден
  • Abbie Bull не си крие акнето и има 30 000 последователи в Instagram
  • Радина Филипова: Гимнастиката ме е предпазила от грешните пътища
  • Каролина Калибацева: На 31 се чувствам, изглеждам и се занимавам с много по-яки неща, отколкото на 21
  • Оля Антонова: Дали пък жената не предпочита 4 кг шоколад, два кашона вино или плик с пари, вместо зюмбюл?
  • Усещане за жена
  • Психологът Елена Димитрова-Ангелова: Ние, жените, имаме нужда да се свързваме