Играта "Ти ме искаш, но аз теб не" може да е част от съблазняването, но може да показва и ниско самочувствие и нереалистични романтични очаквания. 

Клиничният психолог Себастиян Гарнер, преподавател в университет в Париж, разделя хората на 4 типа, според това колко са податливи да се привързват към партньори, които ги отхвърлят, пише "Фигаро". 

Снимка: iStock

Еротомани

"Много често грешното убеждение, че ни обичат, води до привързване към човек, който всъщност е равнодушен към нас. Това е в патологичния профил на хора, които често са еротомани или с параноидни илюзии. В повечето от случаите зад това странно привличане стои ниска самооценка и зависимост от другия" - е мнението на психолога. 

Според него опитът ни да съблазним този, на когото се възхищаваме, но е безразличен към нас, може да се окаже добър път за повишаване на самочувствието като вид компенсация. 

"За мъжете е важно да се покажат като съблазнители, спечелвайки жената като трофей. За жените пък това е по-скоро въпрос на сбъдване на романтичната мечта за прекрасния принц" - уточнява Гарнер.

Семейството

В други случаи причината да преследваме някого, който ни отхвърля, се крие в семейството, в което сме отраснали. Някои хора са отраснали в такъв модел, в който не са били уважавани и признавани достатъчно. Оттам идва и несъзнателното влечение към хора, които са безразлични. 

Снимка: iStock

Хора, които не могат да са във връзка

Съществуват и хора, които целенасочено търсят партньори, които са непристъпни. Те обичат да си поставят трудни романтични предизвикателства.

"Често става дума за сложност в изграждането на връзка с партньор. Изборът на недостъпен партньор е оправдание за тях, че връзката им не се получава." - твърди психологът. 

Липсата като сексуално предизвикателство

Сходен е и профилът на хора, при които се появява романтично сексуално желание само когато обектът липсва и трябва да бъде преследван. Безразличието на другия в такъв случай действа като стимул. да бъдат отхвърляни за някои хора дори предизвиква наслада.

Подобни небалансирани отношения могат да бъдат двигател за промяна, но могат и да бъдат пагубни са увереността и реализацията на човек.