Знаете ли, че на продължителността на една връзка може да повлияят такива неща като гените или пък ударите на сърцето по време на скандал? Неочаквано, но факт. 

Когато започваме една връзка, почти винаги се надяваме тя да продължи дълго. Изневярата е само една от очевидните причини, заради които обаче това не се случва. Всъщност има много "скрити" причини, заради които отношенията се оказват обречени. 

1. Главозамайваща страст и силна привързаност в началото на отношенията

Резултатите от изследване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, показват, че партньорите, които в началото на връзата си са особено привързани един към друг, скоро се разделят. Кейтлин Палциъс, експерт в междуличностните отношения, обяснява това поведение по следния начин - "Когато двойката показва своите чувства твърде интензивно, това може да е компенсация за нещо друго, което не достига в отношенията им." 

Психологът Клер Стот, която е и анализатор на данни от приложението за запознанства Badoo, също акцентира на това, че с течение на времето страстта утихва и това е естествен процес.

"Много от хората си спомнят медения месец с носталгия. Ако отношенията в двойката са били прекалено интензивни тогава, след него разликата може да е драматична. Минава се от едната крайност в другата. Разликата е твърде голяма. Понякога двойката не успява да я преодолее и се стига до раздяла. При това бързо."

Снимка: iStock

2. Отношения без абсолютно никакви конфликти

„Връзки между партньори, които никога не спорят или преодоляват различнията твърде бързо, обикновено не издържат дълго“, казва Кейтлин Палциъс.

Проучване на социолога Джоузеф Грани установява, че двойките, които „изглаждат проблемите", са 10 пъти по-щастливи от тези, които предпочитат да ги премълчават. Това има своето обяснение. Често партньорите не изразяват своето мнение, за да не влизат в конфликт с партньора си. Друг вариант е да отложат потушаването на възникналите трудности във времето. И в двата случая конфликтът не намалява, а нараства във времето.

Хармонични отношения не могат да се поддържат там, където няма комуникация. Ефективните спорове, в които партньорите аргументират позициите си и задължително се изслушват един друг, са част от ефективната  комуникация. 

3. Считате партньора си за идеален заради хубавия секс

Ако сексът помежду ви е перфектен и вие решавате, че заради това и партньорът е идеален, е съвсем възможно скоро да се разделите. Според сексолога Джес О'Райли сексуалната съвместимост е нещо, което сближава хората, но не бива да е единствената близост, защото не предполага дълготрайност. 

Хората, които вярват, че партньорът им е тяхната "съдба" само заради секса помежду им, често остават разочаровани. 

4. ДНК

Експерти от Университета във Вирджиния и Лундския университет в Швеция доказват, че гените също са важни за романтичните отношения, които изграждаме.

През 2017 г. те провеждат изследване, в рамките на което разговарят с осиновени деца и сравняват приликите и разликите между техния любовен живот и този на родителите, които са ги отгледали. Учените се опитват да установят дали неуспешните интимни отношения са свързани със средата на живот или с ДНК-то. Резултатите показват, че склонността към развод е обусловена и биологично. Има някои генетични фактори, които предразполагат към раздели, които се предават през поколение. 

Снимка: iStock

5. Сърдечен пулс от повече от 100 удара в минута (когато се карате с партньора си)

Психологът Джон Готмън разработва система, която показва дали отношенията в една двойка ще се запазят по-дълго време, или не. Той анализира различни аспекти на връзката, започвайки от детайли в поведението на партньорите и завършвайки с емоционалното и физическото им състояние, когато общуват помежду си. По-специално внимание той обръща на това как се държи двойката в конфликтни ситуации.

Според изводите, които той прави, ако единият от партньорите по време на спор проявява силни емоции и не може да се контролира, това намалява вероятността отношенията да са дълготрайни. Когато това се случва, обикновено сърдечният пулс при този човек е над 100 удара в минута. Кръвното също се повишава. 

Споровете с крясъци и чупене на чинии се оказват само холивудски трик за успешни филмови продукции, но не и наистина работещ начин за изглаждане на отношенията. Според психолога в реалния живот такъв вид скандали никога не завършват с романтични прояви.