И най-здравите връзки в момента са изправени пред сериозни изпитания. Едва ли сте предполагали някога, че ще бъдете 24/7 с вашата половинка в продължение на седмици, а може би и месеци. Или пък сте си го пожелавали, без реално да осъзнавате какви последици би имало това. Но как в създалата се ситуация да опазите това, което сте градили с партньора си в продължение на години? Съветват експерти пред списание „Хелт“ (Health).

 • Имайте общи, както и отделни ежедневни ритуали
  „Повечето двойки не са заедно през целия ден, дори и да се женени“, казва клиничният психиатър д-р Гейл Солтц. И когато двама души се озоват по цял ден на едно място и са задължени да споделят своето ежедневие и изградени отделни рутини това може да доведе до потенциален конфликт. „Доближете навиците си до тези на партньора, но запазете и свои индивидуални“, съветва д-р Солтц. Ако сте свикнали да ставате и да правите упражнения, да си правите кафе и т.н., правете го отново. Придържайте се към график, с който сте свикнали или си създайте ваш, който да чувствате като свой в тези тежки времена. Също така дайте възможност и на вашия партньор да има такава рутина. Така и двамата ще чувствате, че имате глътката въздух, от която се нуждаете, но същевременно ще продължавате да бъдете двойка и да живеете заедно.
 • Споделяйте своите тревоги и страхове
  Всички в момента се лутаме между страховете от недостиг на места в болниците и тези, свързани с по-възрастните ни роднини, които са изложени на по-голям риск по време на пандемията от коронавирус. „Тревожността в момента прави хората по-раздразнителни и създава предпоставки за разклащане на връзката ви“, казва д-р Солтц. Добре е да говорите с партньора си кое ви притеснява в настоящата ситуация, както и той да сподели същото с вас – това ще разсее паниката и тревожните мисли и ще предотврати срив в отношенията. А д-р Тери Орбъч, който е доктор по медицина, съветва да говорим за тези тревоги всеки ден в определен час и да се придържаме към него, за да не превземат тези разговори връзката и отношенията с половинката ни. „Отделянето на определено време от деня за тези разговори ще си предпази от преминаването им в по-личната част от живота ви, коеот причинява стрес.“
  Снимка: iStock
 • Приемете, че вие и вашият партньор може да сте по-различни, отколкото сте си мислели
  Вие искате да слушате последните новини около коронавируса всяка сутрин, но половинката ви изобщо не одобрява. Вие миете чиниите след всяко ядене, но той ги оставя да се трупват през целия ден. Осъзнаването, че не споделяте общи домакински навици например, означава ли, че трябва да се разделите? Не точно, смята д-р Орбъч. „Различията често създават оживление във връзката и точно тези страсти трябва да споделяме с партньора си. Различията не означават, че връзката е обречена. Важно е да споделяте еднакви основни ценности“.

 • Отделете време, за да се забавлявате заедно
  Проучванията показват, че смехът помага за намаляване на стреса. Защо тогава да не гледате някоя любима комедия или да играете позабравена настолна игра заедно? „Мислете за това време като за време, в което да опознаете и оцените партньора си отново“, казва д-р Орбъч. Правете неща, които и двамата харесвате – такива, които ще ви помогнат да се отърсите от стреса и да се усмихвате. Това на първо място ще ви помогне и да си спомните защо сте се влюбили един в друг.
 • Дайте си пространство – физически и емоцианално
  Социалното дистанциране означава много прекарано време заедно за една двойка. Това е трудно изпитание дори и за най-здравите връзки. Излизането до магазина или разхождането на кучето не винаги е достатъчно, за да си вземете глътка въздух. Времето само за вас е важно и в такава ситуация може да се наложи да го поискате. „В никакъв случай обаче не казвайте „Имам нужда от пространство“, съветва Орбъч, защото това е объркваща молба, която може да бъда възприета погрешно. Вместо това попитайте нещо конкретно като „Мога ли да имам 2 свободни часа, в които този следобед да почета книга?“. В никакъв случай не трябва да се чувствате виновни за това, че искате от половинката си време само за себе си.

 • Когато нещата се нажежат, поемете глътка въздух
  Няма перфектна връзка и всички в момента сме под изключителен стрес. Това означава, че конфликтите дебнат зад ъгъла и в повечето случаи са неизбежни. „Когато почувствате гняв, просто се отделете от партньора си, преди да кажете или направите нещо, с което не можете да върнете времето назад“, заявява д-р Солтц. Идете в друга стая или излезтена балкона, слушайте успокояваща музика, напишете какво изпитвате на лист хартия като писмо до своя партнор, без да му го давате. Върнете се в стаята, когато негативните емоции ги няма вече.

 • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
 • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
 • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
 • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
 • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
 • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
 • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
 • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
 • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
 • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си