Голяма част от населението на планетата живее в социална изолация в момента. И много хора вече са се запитали как се прави секс по време на социална изолация. И изобщо безопасно ли е да го правим в условията на пандемия?

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да припомним как се предава вирусът – чрез директен контакт между хората или между хора, които са на много близко разстояние един от друг (по-малко от 2 метра). Според сайта на българското Министерство на здравеопазването към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. А също и от докосване на заразени повърхности, ако след това докоснете очите, устата или носа си.

В този смисъл сексът може да допринесе за разпространението на коронавируса, защото хората са достатъчно близо един до друг, голи са, целуват се и дишат учестено в лицето на другия.

Но не половият контакт е причина за предаване на вируса. „Коронавирусът е респираторен вирус. Може да се предаде чрез слюнката по време на интимния контакт, но не се предава директно чрез гениталиите“, заявява за Health.com Марк Съри, професор в клиниката по акушерство и гинекология в Медицинското училище Дейвид Гефен в Лос Анджелис.

Всичко обаче зависи от статуса ви с момента – обвързани ли сте и дали живеете заедно с партньора си.

Снимка: iStock

Ако имате половинка, но не живеете заедно

Ако вие и вашият партньор не сте под карантина заедно, т.е. той си е в неговия дом, а вие – във вашия, то социалната дистанция е задължителна, а физическият контакт – не е препоръчителен. Може да практикувате секс по телефона или по видео апликации като Viber, Skype, FaceTime и Massenger.

Ако сте сам/а

Какъв секс могат да практикуват хората, които нямат сериозен партньор или съпруг до себе си? Едно от големите огнища на вируса в света в момента Ню Йорк има своите насоки в това отношение: „Вие сте най-сигурният си секспартньор.“ Мастурбацията е едновременно безопасна и удовлетворяваща, а Здравният департамент в града препоръчва ръцете и всякакви сексиграчки да се мият със сапун под течаща вода поне за 20 секунди, преди да бъдат използвани (ръцете и играчките).

Ако живеете с партньора си

Ако живеете с партньора си, трябва да се запитате дали и двамата сте били изложени на опасност от заразяване с излизане от вкъщи, проявявате ли симптоми. Ако отговорът на въпросите е да, е добре да нямате физически контакт под формата на секс в този момент и трябва да спите в отделни спални, съветват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

От Здравния департамент в Ню Йорк предлагат да вземете предпазни мерки като пропуснете секса, ако попадате в група с по-висок риск (ако сте имунокомпрометирани или имате диабет например).

Ако вие и вашият партньор не сте били изложени на риск от заразяване, не проявявате никакви симптоми, чувствате се здрави, можете да правите секс, казва д-р Съри.