Заедно, но без да правят секс - такива отношения все по-често се срещат в двойките, според руския психолог Вадим Петровски. Става дума не само за двойки, които са дълго време заедно и са позагубили страстта си, но и за мъже и жени в началото на отношенията си, които поставят секса на втори план. Като доктор по психология и терапевт той обяснява тенденцията с понятието "илюзорни връзки"

"Защо трябва да правим разлика между илюзорни отношения и реални?

Когато идете на кино, се потапяте в една илюзия и забравяте, че сте на кино. Но филмът свършва и просто напускате киносалона. От една връзка е по-трудно да се излезе просто така.

Влюбените са обвързани един с друг и чрез пола. Тези, които са приятели, а приятелството им излиза пред любовта, са двойки загубили баланса. Това проличава особено силно, когато единият от двойката продължава да обича и да желае другия, но при отсрещната страна е различно."

Според психолога ако единият интимен партньор се отнася към другия само като към приятел, загърбвайки интимната близост, то това е емоционална експлоатация. 

Защо жените го позволяват - ето и неговото обяснение на проблема.

"Когато са в такава връзка и осъзнават проблема, много жени започват да си изграждат защитни механизми. Така го замаскират и продължават да живеят по-лесно:

  • проектират собствените си чувства върху другия - "Ако аз го обичам и искам, значи и той ме обича и иска, просто не го показва."
  • идеализират го - "Той е по-извисен от другите и не му е само до секс".
  • рационализират обстоятелствата - "Напрегнат е в работа. Животът е труден"

Всички механизми са измислени с цел да се  оправдаят действията (в случая бездействието) на партньора."

Снимка: iStock

Според д-р Петровки илюзорните взаимоотношения могат да бъдат опасни. Той твърди, че те не водят до промяна, а само до застой в развитието на личността. Когато чувствата нямат поле, в което да се изразят, те умират. 

"Би било хубаво да се намери смелост за действаме въз основа на осъзнаване на реалното състояние на отношенията" - е неговият съвет към всички, попаднали в подобна ситуация.