Според специалиста по сексуално здраве Кристин Делоазие има няколко храни, с които можем да си подсигурим незабравима нощ в леглото. В книгата си „Диета за страхотен секс“ американката дава прости съвети какво да похапват мъжете и жените, за да подобрят либидото си незасимо от възрастта. Ето какво сподели тя пред камерата на „Преди обед“ (bTV).

Снимка: iStock

Обикновено обвързваме добрия секс с психологическата страна – имам страхотен партньор, с когото имаме чудесна връзка... Много от хората не си дават сметка, че доброто кръвообръщение е ключово за сексуалното здраве на жените и мъжете, за тяхното удоволствие. А много важна роля в това играе храната.

Зелената салата или спанака
Това са може би едни от най-добрите храни за доброто сексуално здраве. Ако погледнем другите примати, те ядат именно листа през повечето време, хапват плодове, но ядат и много, много листа. Листните зеленчуци балансират сексуалните хормони. Освен това съдържат вещества, които снижават хормона на стреса кортизол. Оттам се нормализират нивата на тестостерона в организма, което е важно за нормалната сексуална функция при мъжете и жените. Листните зеленчуци са богати на антиоксиданти, които спомагат за ускоряването на нервната проводимост от и до гениталиите. Това означава, че когато партньорът ни докосне, изпитваме повече удоволствие и усещането е по-интензивно.

Изследванията сочат, че настъпва значително подобрение във функцията на нашите съдове само няколко часа, след като сме консумирали зеленолистни зеленчуци. Разбира се, резултатът е по-плавен, отколкото, ако вземеш виагра, но когато се храним продължително време по този начин, то ще започнем да правим по-добър секс.

Дали да изключим напълно месото
Редица проучвания подкрепят веган диетата като благоприятна за сърдечно-съдовата система, но все пак, ако вземем приматите, които са най-близо до човека, те набавят 6% от калориите си от животински продукти. Това не е много, но все пак присъстват в менюто.

Тъмният шоколад, джинджифилът и стридите се смятат за храни афродизиаци, но не е нужно да търсим непременно скъпи и редки продукти.

Включете продукти като целина и цвекло. Храните, богати на калий, също са много полезни. Също картофите или сладкият картоф, като е най-добре да се консумират с кожата, защото тя е богата на минерали. Също така всички храни, наречени полифеноли, в които има много антиоксиданти. Те подобряват еластичността на кръвоносните ни съдове само няколко часа след консумация. Можете да откриете тези вещества в горските плодове, цитрусите, лука и в други.

Подходящо меню преди секс е:
сьомга с картофено пюре или сладък картоф и зелена салата. Това, което не бива да консумирате, са сол и мазнини, защото тези двете ще втвърдят кръвоносните ви съдове само за няколко часа.

Гладът
Гладуването може да помогне за баланса на сексуалните хормони. Има препоръчителен начин да се прави, но съществува и екстремният глад, който може да причини повече вреди, отколкото ползи. Препоръчителното гладуване е за период от 24 часа. Например в сряда вечер хапвате и не ядете до четвъртък вечер. Всъщност можете да пропускате само закуската и обяда, но според проучванията това наистина може да регулира биохимията в тялото ни и води до редица други ползи.

Целия разговор можете да чуете във видеото горе.