Напоследък навлезе нова дума в запознанствата "сапиосексуалност", която според Urban Dictionary се отнася за човек, който счита интелигентността за най-привлекателна черта в своя партньор. Коренът на термина е латински "sapience", което означава "мъдър" и "sexualis" – "сексуално предпочитание". Психологически проучвания показват, че и мъжете, и жените отдават внимание на интелигентността, когато си търсят партньор. Например, идиомът "мозъкът е най-големият полов орган" не е лишен от основание, тъй като интелигентността се счита за нещо секси. Сапиосексуалните изпитват възбуда от самия разговор и досег с човек, който ги възхищава с умствените си способности.

Според сексолозите сапиосексуалността е нещо хубаво, защото представлява своеобразно завръщане към духовното, което в последните години е поизоставено, заради сексуалната разкрепостеност. Гиги Eнгъл, ekcпepт пo poмaнтични oтнoшeниe в интepвю зa извecтнo aмepиkaнcko издaниe казва: "C yдoвoлcтвиe щe cи пpизнaя, чe гpoзният, нo мнoгo yмeн мъж e мнoгo пo-cekcyaлeн oт тoзи c нaпoмпaни мyckyли и caмoчyвcтвиe." В статия от вестник The Telegraph се споменава, че високият интелект води до повишен сексуален апетит. И това може да бъде един от подаръците на еволюцията: особа, която обективно е по-умна от останалите, би трябвало да има повече шансове за размножаване. 

Разликата при тази вид сексуалност от другите е, че сексуалната възбуда се образува, не във връзка с физическите особености на партньора, а в резултат на неговия интелект. Сапиосексуалните хора намират естествеността на тялото за привлекателна и не се стремят да го разкрасяват. Те търсят достоен партньор с висока интелигентност. Няма нищо ново в това, че човек се привлича от тези хора, с които може да разговарят приятно на различни теми, защото качественото общуване сближава и прави секса осъзнат и желан.

Хората, които използват това понятие и определят себе си като сапиосексуални очевидно смятат, че то има някакъв вид комуникативна ценност. Обаче, в списъка със сексуални ориентации във водещи световни сайтове за запознанства "сапиосексуален" не намира място. Ако ви привличат начетени хора, обаятелни във водене на интересни разговори, това не означава, че сте сапиосексуални. По-скоро сте образовани и интелектуално развити личности.