Всички знаем, че противозачатъчните хапчета може да влошат психичното здраве на жените, докато ги приемат, но какво се случва, когато ги спрат? Резултатите от ново проучване сочат, че рискът от дълготрайна депресия нараства за момичетата, които са приемали противозачатъчните хапчета, когато са били тийнейджърки. 

В проучването, публикуван в "Wiley Online Library", изследователите установяват, че жените, които използват орални контрацептиви като тийнейджърки, са по-склонни да страдат от депресия на по-късен етап от живота си - дори години след спирането им.

Проучването е обхванало 1236 жени на възраст между 20 и 39 години, като учените откриват, че жените, които са приемали противозачатъчни хапчета в тийнейджърските си години, са изложени на по-висок риск от клинична депресия (16%) в сравнение с тези, които никога не са ги приемали (6%), както и жените, които току-що са започнали да приемат орални контрацептиви като възрастни (9%).

Снимка: iStock

Въпреки това изследователите твърдят, че проучването не може категорично да заключи, че употребата на хапчето причинява повишена депресия. Авторите на изследването анализират в "The Conversation" предишните противоречиви констатации за връзката между противозачатъчните хапчета и психичното здраве на жените, критикувайки други проучвания, които разглеждат изключително техните краткосрочни ефекти и отчитат само настоящата употреба на орални контрацептиви, за разлика от предишната им употреба в миналото.

"Ние вярваме, че има спешна нужда от повече изследвания по тази тема. Не вярваме, че е възможно всички жени да имат същите странични ефекти, когато приемат противозачатъчни хапчета", пишат изследователите.

Снимка: iStock

"Надяваме се, че нашето изследване може да подтикне тийнейджърите и техните родители да говорят с лекарите си за рисковете и ползите, свързани с различни възможности, които им се предлагат, особено ако имат фамилна обремененост за развитие на депресия или друга причина да мислят че те могат да бъдат особено уязвими към определени странични ефекти на тези лекарства", допълват специалистите.