.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Противозачатъчните хапчета правят живота на жените по-нещастен

Евгений Милов | преди 1 година
Противозачатъчните хапчета
Снимка: iStock
Контрацептивите рефлектират негативно върху менталното здраве на дамите

Противозачатъчните хапчета рефлектират негативно върху качеството на живот на жените, сочат резултатите от ново научно изследване на "Karolinska Instutet". Проучването обхванало 340 здрави жени между 18 и 35-годишна възраст, приемали контрацептивни таблетки или плацебо.

Качеството на живот на жените, приемащи противозачатъчни хапчета, е значително по-ниско от тези, приемащи плацебо. Според участничките в изследването, тяхното настроение, самоконтрол, жизненост, енергичност и цялостно благосъстояние били засегнати негативно от контацептивите.

Противозачатъчните хапчета
Снимка: iStock

Колкото и ужасно да звучат резултатите от новото проучване, всъщност не са особено изненадващи, тъй като миналата година друго изследване установи силна взаимовръзка между противозачатъчното хапче и депресията при жените – с 34% по-голяма е вероятността на дамите да бъдат предписани антидепресанти, отколкото при жените, които не го приемат. При тийнейджърките цифрата скача до стряскащите 80%.

Контрацептивното хапче е важно за жените като превенция срещу нежелана бременност, но страничните му ефекти върху менталното здраве намаляват качеството на живот.

Karolinska Instutet
Проф. Анджелика Линден Хиршберг Снимка: Karolinska Instutet

Ръководител на научното изследване е проф. Анджелика Линден Хиршберг от Департамента за женско и детско здраве към шведския институт. Пълните резултати са публикувани в списание "Fertility and Sterility".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?