Ако между "да бъдем заедно" и "да бъда сама", "да правя компромиси" или "да бъда щастлива" има все по-голяма пропаст, значи е време сериозно да се замислите за любовната връзка, в която сте. Струва ли си да продължавате? Дали не е в време да я прекратите? Това са въпроси, които почти всяка жена си е задавала на определен етап от живота.

1. Все по-често имате моменти, в които не сте радостни

Ако отношенията с партньора не ви носят радост, ако през повечето време сте под напрежение, тягостно и некомфорно ви е – значи имате едни от основните симптоми, че нещо помежду ви се е счупило. Ако вече сте установили този факт, но не желаете да променяте нещо във връзката си, запитайте се защо го правите – имате изгода, в застой сте, чувствате се икономически стабилни, боите се от самотата или друго.

2. Не можете да бъдете себе си с този партньор.

Да сте смешни, да се държите нелепо, да не играете роли, да не се страхувате да покажете уязвимостта си, да се чувствате така свободни, както когато сте сами – това са признаци на поведение, когато отношенията ви са добри. Ако обаче всичко това е наобратно и не ви се случва, най-вероятно не сте с подходящия човек.

3. Вашият партньор се опитва да ви обсебва и контролира

Партньорът ви настойчиво разпитва кой ви е звънял, с кого си пишете, за какво говорите с приятели, къде сте били, защо сте закъснели, контролира личните ви разходи, изисква касови бележки от покупките ви, подробно разпитва къде, с кого и кога излизате. Здравословният интерес към другия и откровеното желание за контрол са две съвсем различни неща. Второто може да стигне дори до емоционално насилие и опит за нарушаване на личното пространство.

4. Чувствате се изолирани

Партньорът ви се опитва да ви изолира от семейството и приятелите. Не ви позволява да си търсите работа, както и да говорите прекалено дълго по телефона. Това са явни признаци на емоционално насилие, които налагат психологическа зависимост. Това е вид домашно насилие, при което няма удари и синини, но може да има също толкова силни негативни последствия.

5. Силна и постоянна ревност

Вашият партньор упражнява чувство за собственост и е патологично ревнив. Той може да ви вдигне скандал на всяко място, има желание да контролира това, което споделяте в социалните мрежи, съобщенията и обажданията. Това поведение не е любов.

6. Често подценяват възможностите и постиженията ви

Налага ви се да слушате, че не сте способна да направите това и това, че не изглеждате достатъчно добре, че успехите в работата ви не са кой знае какво. В превод това означава – "Никой освен мен не иска да е с теб". Такова поведение бавно и категорично наслагва несигурност в собствените сили. Истината е, че най-несигурният е вашият собствен партньор. С това поведение той се опитва да ви накара да се подценявате, за да не потърсите някой по-добър от самия него.

7. Не мислите за развитие в бъдеще

Отличителна особеност на здравите любовни отношения е сигурността в партньора, чувството за стабилност и съвместни планове за бъдещето. Ако всеки обаче гради свое собствено бъдеще, в което другият няма място, това е сигнална лампа за проблем.

8. Налагане на вина

Постоянно се оказвате в ситуации, в които партньорът ви обвинява, че нещо не се е случило така, както е трябвало. Налага ви се да се оправдавате и да давате обяснения. Истината е, че вашият партньор е доста добър манипулатор. С това поведение той се опитва да ви наложи чувство на вина.

9. Неуправляем гняв

Даже най-уравновесеният човек понякога може да излезе извън кожата си. Ако партньорът ви обаче лесно се гневи, особено когато ситуацията не го предполага, то това е потенциално опасно. излезте от тази връзка, докато не е станало късно.