Учените са създали генетично близък роднина на тютюневото растение, който изпомпва хранителни вещества, съдържащи се в човешката кърма.

В света на биотехнологиите настъпва революционен момент, който може да промени начина, по който се произвежда адаптираното мляко за бебета. 

Модифицирано растение може да възпроизвежда сложни захари, съдържащи се в човешката кърма. Това откритие може да проправи пътя за създаването на по-здравословни и достъпни млечни смеси за кърмачета.

ГМО РАСТЕНИЕ И НЕГОВАТА МИСИЯ

 

 

Екип от Калифорнийския университет в Бъркли, воден от д-р Патрик Ших, създаде генетично модифицирания роднина на тютюневото растение, известен като Nicotiana benthamiana.

 

 

Това растение е „програмирано“ да произвежда олигозахариди на човешкото мляко (HMO) - сложни захари, които играят ключова роля в развитието на здравословната чревна флора и укрепването на имунната система на бебетата.

ПОЛЗИТЕ ОТ ОЛИГОЗАХАРИДИТЕ НА ЧОВЕШКОТО МЛЯКО

Олигозахаридите на човешкото мляко са третият най-разпространен твърд компонент в кърмата и са несмилаеми за бебето. Те служат като храна за полезните бактерии, които колонизират червата на новородените.