Интервю с д-р Детелина Стоичкова
Неонатолог в МБАЛ „Надежда“

Мама, татко и аз: Родителски умения – какво е най-важно да знаят родителите относно грижата за новороденото?

Д-р Детелина Стоичкова: Нещата, които родителите трябва да знаят, са много. Препоръчително е за повечето родители да посещават училищата за родители. Тук в отделението също им обясняваме какво трябва да правят, като по-специално ние имаме повече контакти с майките. Първото и най-важно нещо е, когато детето се прибере вкъщи, хората които влизат отвън винаги да си измиват ръцете, защото кожата на бебето е много ранима и много чувствителна.

През първия месец най-важното е храненето на бебето. Режимът на хранене, трябва да е такъв, че детето да наддава около 200 грама на седмица през първите 3 месеца или по 800 грама на месец. Ако бебето е само на кърма, може да не се спазват стриктно часовете, а да се кърми при поискване. При всички случаи, ако майката не може да прецени и мисли, че детето не се храни добре или просто не е убедена в това, което изяжда - трябва да направи пробно кърмене, което протича така: както е облечено детето се мери, след това се кърми и след това отново се измерва. Разликата в теглото е поетата кърма. Хубаво е родителите да знаят приблизително какво количество кърма трябва да поема бебето, защото някои родители като знаят, че в родилния дом детето яде около 30 грама на третия ден и си мислят, че така трябва да яде до края. Почти всеки ден трябва да се увеличава с поне по 10 грама количеството на едно хранене. Така че някъде около 10-15 ден в зависимост от ръста и теглото на детето, то трябва да стигне до 100 грама на ядене.

Първата баня на най-спокойното бебе в света>>

Другото важно нещо, което трябва да знаят, е че температурата в помещението, където се отглежда детето трябва да бъде около 22 градуса. Температурата на водата за къпане на бебето трябва да бъде около 37 градуса, колкото и температурата на тялото. За къпането е необходим само един шампоан, който да се използва и за главата и за тялото. След къпане детето трябва да се подсуши добре, да се третира пъпчето, ако все още не е паднало - със спирт, за да може да изсъхне. Препоръчително е да се намаже с бебешко олио или тоалетно мляко в зависимост от сезона. Хубаво е да се знае, че температурата на самото дете е 37 градуса. Най точно се мери в дупето, като се маха половин градус. Освен това в първите дни, след като се адаптира в домашната обстановка, трябва да започне да се извежда и навън за 5 – 10 мин., за да се закалява.

Родителите трябва да са подготвени и запознати с преходните състояния, които се наричат адаптационен синдром. Могат да се появят хормонални обриви, понякога може да има и жълтеница, която да е в границите на нормата. Важно е родителите да имат добър контакт с личния педиатър на бебето и да му задават въпросите, които ги интересуват, той може да ги насочи най-добре.