Нуждата да се излиза сред природата съществува, защото там е царството на фитонцидите. Действието им в значителна степен се дължи на етеричните масла, както в наземната част на растенията, така и в техните корени. Те могат да регулират микроорганизмите във въздуха, в почвата и във водата. Думата "фитонциди” произлиза от съчетание на две думи "фитон”, което означава растение и думата "цедере”- убива.

Ррастенията ги излъчват за самозащита от вируси, бактерии, гъбички, плесени.

Точно от това са лишени жителите на големите градове и от там е нивото на по-висока заболеваемост.

Чрез храната, с домашно градинарство и ароматерапия можем да си ги набавим.

-Фитонцидите на лука имат бактерицидно действие, което помага за здравето на очите и при хрема. Затова сълзите от рязането на лук са полезни.
-Фитонцидите на черната ряпа помагат при възпаление на гърлото
-Маслото от кориандър унищожава щамове от салмонели и стафилококи.
-Есенциите от евкалипт и хвойна преустановяват симптомите на простуда чрез ароматна топла вана.
-Фитонцидите на цветовете на лавандулата успокояват сърцето и го развеселява, съживяват и ободряват духа (Джон Джералд).
-Фитонцидите на "свещената билка” исоп стимулира изтощения и отслабнал организъм.
-Австралийските аборигени използвали за дезинфекция на рани евкалиптовото масло и като обезболяващо средство. Тези ефекти се обясняват с отделянето на озон при окислението на терпентините, едни от активните му вещества.

Всеки от нас е изпитвал умората след прекарани часове в непроветрен офис. Но наблюдения на руски космонавти са показали, че и най-пречистеният и филтриран въздух не дава на организма това, което е необходимо на човек за добро самочувствие, здраве и работоспособност.

Само съдържащият фитонциди и аеройони въздух осигуряват нормална жизненост.

Това обяснява копнежа на човек за чист въздух сред природата, в гората, в парка, където отрицателни йони във въздуха са между 10 и 20 пъти повече, в сравнение с града.

Фитонцидите притежават и това свойство да йонизират кислорода във въздуха

и благодарение на това се увеличава биологичната им активност.  От стайните растения здравецът е шампион по производство на отрицателни йони. От горските растения за най-добри природни йонизатори се смятат : ела, бор, кедър, бяла ела и туя.
Бегонията и лавандулата също имат стерилизиращ ефект върху въздуха.
Мушкато, отглеждано у дома, обезврежда въздуха от микроорганизми, подобно на въздействието на боровата гора.