Нитратите са соли на азотната киселина, които лесно се разтварят във вода.  Срещат се навсякъде около нас – в храната, която консумираме, в почвата, във водата и естествено накрая попадат в човешкия организъм.  По-опасната форма, в която се трансформират след консумация и след като попаднат в храносмилателната ни система са нитритите, които са силно канцерогенни. Това естествено налага стриктния контрол върху храната, която консумираме. Но дали всичко, което купуваме от магазина е безопасно? Този въпрос си задават много домакини, които искат семейството им да се храни наистина здравословно.

Кои зеленчуци съдържат нитрати в по-голяма количество

Изначално зеленчуците съдържат повече нитрати, докато плодовете имат минимални количества от опасните вещества. И все пак някои зеленчуци са по-склонни да натрупват нитрати - репички, зелена салата, ряпа, моркови, цвекло, спанак, броколи, пресен лук. За тях трябва да следите по-внимателно, когато пазарувате. По-безопасните зеленчуци с по-малки количества са – домати, сладка царевица, краставици, зеле и картофи. Това, разбира се, не може да е критерий за съдържанието на соли на азотната киселина в тях, тъй като съществуват и други фактори, които оказват влияние като място на отглеждане, количество светлина, температура, съхранение и др.

Как да познаем зеленчуците, които имат нитрати

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Единни стандарти не съществуват, но по-опитните домакини например знаят, че едрите зеленчуци, които изглеждат най-примамливо, не са добри за здравето. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избирате по-добрите зеленчуци, когато сте в магазина.
-    Избирайте по-дребните екземпляри и не налитайте на най-лъскавите и големи зеленчуци
-    Избирайте по-криви чушки и краставици, шансът да съдържат повече нитрати е по-малък
-    По-младите зеленчуци имат по-високо съдържание на нитрати

Какво да правим в кухнята, за да намалим нитратите

Превантивните мерки в магазина никога не могат да бъдат гаранция за здравословни зеленчуци. Затова дори и след покупките, всяка домакиня се грижи съдържанието на нитрати в храната да бъде намалено до минималното. Ето какво можете да направите и вие:

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

  • Съхранявайте зеленчуците в хладилника и никога не консумирайте след като престоят дълго време.
  • Измивайте и почиствайте добре преди ядене. Кочаните и външните листа на зелето и марулята съдържат най-много нитрати – тях винаги изхвърляйте. Краставиците и тиквичките пък имат най-много отрови в обелките и близо до дръжките.
  • Още една превантивна мярка е накисването им в студена вода 10-15 минути преди самото готвене или поставяне в салатата.
  • Термичната обработка при зеленчуците намалява съдържанието на нитрати в тях с над 50%. Единствено пържените зеленчуци са опасни, тъй като готвенето им по този начин спомага за по-лесното трансформиране в канцерогенни нитрити.
  • Ако искате да имате здраво семейство, което консумира зеленчуци без вредни влияния, то свикнете да овкусявате салатата с лимонов сок, вместо оцет. Съдържащият се в лимона в големи количества витамин С не позволява на нитратите да се превърнат в нитрити. Прясно изцеденият портокалов сок също е добра и здравословна алтернатива.