В сезона на узряването на кайсиите (от юни до август ) се препоръчва да се ядат колкото се може повече от тях. Хората, които се стремят да намалят теглото си може да правят разтоварващи кайсиеви дни по 2 пъти в седмицата. Сочни и сладки, кайсиите са повече от добра храна, заради съдържанието на калий. Истината е, че калият е ключов минерал, необходим за изграждане на млади и здрави тъкани. Това, което е калцият за костите, това е калият за меките тъкани. В пресните плодове се съдържат 305 мг% калий, а в сушените - до 1717 мг%, затова те са особено полезни за страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Калият като един от главните електролите на тялото, участва в основните ензимни реакции в организма. Съвместно с натрий, хлор, калций и магнезий, поддържат жизнено важното алкално-киселинно равновесие. 

Благодарение на голямото съдържание на магнезия кайсиите бързо и задълго понижават повишеното артериално налягане.

За хора с анемия кайсиите са много полезни поради голямото съдържание на желязо, кобалт и мед. 4-5 броя оказват стимулиращо въздействие върху процеса на кръвотворене, подобно на 250 г пресен черен дроб. Не е учудващ фактът, че кайсиевите пюрета са незаместима съставка в храната на бебетата.

Само 4-5 кайсии съдържат нужната дневна доза бетакаротини, които са изключително полезни за зрението, кожата, косата и венците. Тези плодове са полезни за бременните жени в свеж и в сушен вид. Забележителните хранителни и профилактични съставки на кайсиите ги нарежда в списъка на "супер” храните. Те са били под номер 1 в списъка с провизии на астронавтите на НАСА. Костилките на кайсиите също се ядат. Те са богати на омега-6-мастни киселини и протеини. Въпреки името си, ликьорът "Амарето" се приготвя по-често от кайсиеви ядки, отколкото от бадеми.

Хората със захарен диабет трябва да предпочитат пресните кайсии пред сушените, защото съдържанието на захар в сушените е 4 пъти по-високо от това в свежите плодове.

Свързана статия: