Склонни сме да придаваме особена романтика и привлекателност на миналото – колко хубаво и спокойно се е живеело през седемдесетте години, колко безгрижно е било детството ни, как първата целувка е най-хубавата...

Способността да виждаме отминалите периоди през розови очила характеризира и някои от най-нашумелите тенденции в храненето за здраве и добра форма. Освен ако не живеете в пещера сигурно вече сте дочули за диетата накратко наречена ‘’палео’’, от същия корен, който използваме за периода в човешката история простиращ се от 2.6 милиона години до 10 000 години пр. Хр.

На пръв поглед изглежда свръхидеалистично да искаме да се храним като прадедите си от палеолита – все пак период от повече от 2 милиона години обхваща не само разнообразни хранителни източници, но и диетите на различни народи, географски ширини и култури. От началото на 90-те досега обаче, палео-принципите набират скорост и в момента представляват най-мощната вълна, променяща облика на диетите.

Какво предполага Палео диетата?

1. Хранете се само с храни, които са били налични преди навлизането на земеделските практики – това би изключвало зърнени, бобови и млечни продукти, тъй като те са плод на опитомяването на животни и уседналото земеделие.

2. Заложете на по-големи количества зеленчуци и кореноплодни, умерено количество натурално произведено месо, риба, яйца, ядки и естесвени мазнини. За десерт - сезонни плодове в малки количества.

3. Изключете или минимизирайте приема на съвременни растителни мазнини, храни в опаковки, сладки напитки, бързи закуски, десерти.

За разлика от нисковъглехидратните диети , с които милиони хора отслабваха през последните дестилетия, Палео диетата не е нисковъглехидратна диета - в зависимост от нуждите си, можете да приемате достатъчно кореноплодни и зеленчуци за да си набавите значителни количества въглехидрати.

Освен да отслабнете, диетата обещава и да сте по-продуктивни, да имате по-добри спортни резултати, да намалите риска от автоимунни и метаболитни заболявания. С един куршум - два заека – от една страна подобрявате здравето си, от друга - като страничен ефект, губите тегло. Не броите калории, не стоите гладни, не теглите всеки грам – вместо това се концентрирате върху качеството на храната си – от къде е дошла, как е произведена и във вкусното й приготвяне.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Моят личен опит и наблюденията ми върху клиенти и приятели, които се хранят по този начин е позитивен в голямата си част, стига да не се стига до крайности и принципите да не се спазват фанатично.

Повечето автори и подръжници на метода съветват 90% стриктност, което означава да оставите 2-3 хранения седмично, в които да си позволите храни извън принципите на диетата. Трябва да се отбележи, че като всяка диета основните предписания следва да се индивидуализират спрямо личните нужди, за да има наистина позитивен ефект. Палео-храненето акцентира върху качеството на храната, отглеждането на здрави животни и и качествени зеленчуци и плодове. То е по-скоро усещане за света и желание да се уважат генетичните ни корени, и затова много повече отколкото диета, е начин на живот.

Има ли противници на Палео диетата? И още как!


Основната критика е, че не можем да се храним с диетата на прадедите ни, просто защото същите източници на храна не съществуват на планетата. Нито животните, нито растенията са същите – като започнем от домашната кокошка и стигнем до спанака, бадемите и патладжаните. В този смисъл копирането на диета, за която можем само да правим хипотези, с храни които само хипотетично са същите, е меко казано ненужно. Както казва един мой преподавател: ‘’ само защото е имало ядки и ябълки преди 20 000 години не означава, че можем да си направим бисквитки с ябълки и ядки и да се преструваме че сме на Палео диета’’. Тук по-скоро обаче се сблъскваме с човешката способност да намираме ‘’вратички’’ и да експлоатираме всяка система, а не с истинската стойност на принципа.

За мен Палео диетата заслужава внимание като първото масово явление което започва да пита какво не е наред със съвременните храни, колко дълго можем да продължаваме да се прехранваме с опаковки и преработени зърнени продукти и докога няма да ни пука откъде идва месото в чинията ни? Може би виждаме миналото през розови очила, но повечето съвременни хора виждат и сегашната си диета през розови очила! Още колко можем да се храним с храни, които са създадени, вместо отгледани, без да си даваме сметка за последствията?

Въпросите са и здравни и етични и макар и да е широко отворена за критика Палео диетата има милиони успешни последователи и засега няма шанс да залезе на диетичния хоризонт.

Интересно ли ви е да научите повече? Вижте тук и тук

Със съдействието на www.artofrealfood.com