Ако навън времето е непостоянно и ту вали, ту е топло, ту духа пронизващо студен вятър, едва ли има какво да направим, освен тихичко да цъкаме с език. На нас може и да не ни харесва, но това е любимият период на вирусите. Сега е времето да повишите имунитета си, за да не се оставите на зловредното въздействие на тези малки гадинки.

Храни, които подсилват имунитета:


Мед

Ако хапвате меда директно от бурканчето, го задръжте в устата, докато се разтопи. Така напълно ще се прояви противовъзпалителното му действие върху лигавицата на устата и гърлото. Медът успокоява кашлицата. Вземете една лъжица от него преди лягане, за да бъде спокоен сънят ви. Ако си подслаждате чая с мед, в никакъв случай не го сипвайте във вода, по-гореща от 37 градуса. От високата температура той губи лечебните си качества.

Орехи
Ядките са богати на здравословни фибри, протеини, витамини и минерали. Орехите съдържат два пъти повече антиоксиданти в сравнение с бадемите, фъстъците, шам-фъстъците, лешниците, бразилските орехи, кашуто и макадамията. В тях има между два и петнадесет пъти повече витамин Е. Избягвайте ядките само в случай, че кашляте, защото те допълнително ще дразнят гърлото ви.

Лимони, грейпфрути, ябълки
Ябълките са добър източник на витамин C, затова са чудесни за укрепване на имунната система. С изяждането на една ябълка вие си доставяте 14% от дневната нужда на организма от този витамин. Грейпфрутът е пълен и с флавоноиди – натурални съединения, които активират имунната система. Ако намерите желаещ, който да обели горчивата ципа за вас, със сигурност ще установите, че освен полезен, грейпфрутът е безкрайно вкусен. Лимоните са както от редовната войска, така и от ветераните във войната срещу настинките и грипа. Всеки знае – започнем ли да кашляме и да подсмърчаме, към чая трябва да се прибави резен лимон. Плодът ще е още по-полезен, ако го хапвате в чист вид, задължително с кората.

Чесън
В чесъна се съдържат антиоксиданти, които се борят с враговете на имунната система. Ако си мислите, че беленето му е досадна работа, възползвайте се от нашия съвет как да обелите една скилидка само за 10 секунди.

Силен бульон
В тенджера поставете 100 г телешки кости, 30 г месо, морков, целина и залейте с половин литър студена вода. Сложете да ври за около час. Отстранявайте образувалата се пяна. Бульон с белтъчни снежинки може да си направите като към врящия бульон през гевгир прибавите разбит белтък. Бъркайте непрекъснато с дървена лъжица.

Напитка за усилване
Разбъркайте 1 с. л. мед с 1 ч. л масло. Разбийте 2 яйца и ги добавете към сместа. На тънка струйка сипете 1 ч.ч. вряло прясно мляко. Може да ароматизирате с едно прахче ванилия.

Чай
Чаят, независимо дали е черен, или зелен съдържа полифеноли и флавоноиди, които успешно се борят с настинки и вируси. Напитката лекува и с горещината, както и посредством добавките, с които обикновено се пие – мед и лимон. Натуралните чайове от липов цвят и шипки са особено лековити. В съд с вода (2 л) се поставя една шепа цветове или плодове, кипва се и се оставя да поври 20 минути. Освен за пиене, отварата може да се използва и за инхалации.

А може би просто ни трябва малко повече внимание от любимото същество, както казва поетесата Мария Донева в стиха си „Как се боледува най-добре”

О, колко съм болен, о, колко съм жален!
О, как ми е нужно да бъда погален,
да бъда похвален, да бъда поглезен
с кафе и с целувка по топлия глезен!
Защото когато човек боледува,
е важно, че друг там човек съществува,
и своето болно любимо прегръща.
И със портокали и мляко се връща
....
И тихо заспиваш, щастлив и доволен,
пък даже и да си за мъничко болен.