.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Вирус или бактерия и кога се дават антибиотици?

Росица Николова | преди 1 седмица
грип, болен
Снимка: iStock

Вирус или бактериална инфекция? Това е най-често задаваният въпрос, когато ние самите, децата ни или друг възрастен е с първи признаци на разболяване. Въпросът е резонен, защото от източника на дискомфорт зависи и начинът на лечение. Антибиотици са необходими при лечение на бактериална инфекция. Вирусните заболявания не се лекуват с антибиотици. 

Започваме да кихаме, кашляме и подсмърчаме. Носните кърпички ни стават най-добрият приятел. "Лепнала си някакъв вирус" - е една от честите диагнози. 

Кога е вирус?

Вирусите са причинители на поредица от заболявания. За да продължи да се разпространява, вирусът има нужда от следващ организъм, когото да инфектират. Те са прилепчиви и често цялото семейство страда от тях поетапно. Вирусни са  синузит, отит, бронхит, хрема, ангина, грип, варицела, морбили, хепатит, ХИВ. Диарията и повръщането са сред основните симптоми. 

Бактериалните инфекции причиняват стрептококови ангини, пневмонии, менингит, пиелонефрит, бронхит, синузит. Бактериалните инфекции се повлияват от антибиотици. За сметка на това може да са резистентни на извънредни климатични условия като топлина и студ. 

грип
Снимка: iStockКога не е необходим антибиотик?

- хрема
- зачервено гърло
- ангина (с изключение на стрептококова)
- грип
- диария
- повръщане

Изписването на антибиотици "за всеки случай" или " за да не стане по-зле" е порочна практика, която, за съжаление, е често срещана. Не бива да се пренебрегва нуждата от предварителни, допълнителни изследвания преди изписването на антибиотици от лекаря, както и опасността от нежелани странични ефекти. 

Грип, хранене
Снимка: iStock
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?