Омръзна ли ви да пазарувате безвкусни домати, месо, в което има огромно количество вода, безвкусна риба и яйца, от които сладкишът така и не се получава? А може би просто допускате едни и същи грешки при пазаруването. 

1. Купувате вносна, пакетирана (или консервирана) храна
Здравословното хранене е с храна, която е местно производство. Все по-често ресторантите избират регионални източници, чиято храна използват в менютата си. Купувайки локална храна, подкрепяте местни фермери и производители. Когато една храна идва от много далеч, нейните качества се нарушават по време на пътуването или се правят компромиси с хранителната й стойност - плодовете и зеленчуците например се берат недоузрели и съзряват в контейнери и транспортни халета. Когато купувате продукт местно производство, може да разчитате, че той е пресен, питателен и качествен. Нека вносните храни са само тези, които не са характерни за отглеждане там, където живеете.

2. Купуване на предварително измити плодове и зеленчуци 
Търговците мият и непрестанно мокрят с вода плодовете и зеленчуците, за да тежат повече и за да изглеждат свежи. Чистотата им е и по-привлекателна за окото на клиента. Не разчитайте на това обаче и винаги сами измивайте плодовете и зеленчуците. В летния сезон особено голяма е опасността от листерия. Инфектирането с тази бактерия може да стане чрез замърсени плодове и зеленчуци, особено диня и пъпеш, които са с пореста структура на кората. 

3. Купувате риба от развъдници, а не дива
Качественото месо е от свободно отглеждани пасищни животни, кокошки, които не са натъпкани в клетки, и риба, която не се отглежда в изкуствено създадени водни пространства. В тях обикновено се слагат различни препарати, които предпазват от поява на гъбички и други инфекции. Храната на такива риби пък са синтетични смески, добавки с изкуствени оцветители и т.н. Търсете чистото, биологично месо. Това означава животното да е отглеждано без хормони и антибиотици. Дивата риба се отглежда в затворена среда в специални стопанства. Тази риба е с по-ниски нива на живак от масово предлаганата в магазините. 

4. Купувате яйца, според цвета на черупката
Цветът на яйчената черупка е различна, заради различните породи кокошки и храната, която консумират. Яйцата може да са от снежнобели до кафяви. Това не означава, че едните са по-качествени от другите. Затова черупката не бива да е критерий при избора на яйца. Наблюдавайте обаче какъв е жълтъкът. Колкото по-ярък е той, толкова по-питателно и с по-добър вкус ще е яйцето. Кокошките, отглеждани в естествена среда, снасят яйца с по-тъмни жълтъци от тези с клетъчно отглеждане. 

5. Купувате само обезмаслено мляко
Хората често избират прясно или кисело мляко с нисък процент масленост, вярвайки че така правят най-доброто за себе си. Хубавото мляко обаче не се оценява според процента мазнини. Ако изпиете една чаша пълномаслено краве мляко от свободно отглеждани пасищни крави, тя ще е в пъти по-полезна за вас от цяла бутилка нискомаслен конвенционален продукт. Според американско медицинско проучване хората, които пият пълномаслено мляко, са по-малко склонни да имат акне, отколкото тези, които пият нискомаслено.