Най-лесният начин за разпространение на новия COVID-19 е чрез заразени въздушни капчици, които се изхвърлят по време на говорене, кашляне или кихане. Това е причината една от предпазните мерки да е носенето на маски.

Ново изследване показва колко лесно тези заразени капки могат да се разпространят. Учените открили, че говоренето с нормален тон причинява отделянето на малки капчици, които се задържат във въздуха за най-малко 8 минути, което може да обясни високите нива на инфектиране с коронавирус.

Изследването е направено в Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания в Университета на Пенсилвания и вече е публикувано в специализирано издание. Изследователите там са използвали лазерни светлини, за да видят колко капки и за колко дълго се задържат във въздуха, след като говорим.

Изводите са категорични: говоренето със спокоен тон изстрелва във въздуха капки, които се задържат за поне 8 минути във въздуха, а говоренето на висок тон произвежда дори повече капчици. По-малките капчици всъщност се задържат за по-дълго във въздуха в сравнение с по-големите, които по-бързо падат на земята или друга повърхност.

Изследването не е било конкретно насочено към коронавируса, но въпреки това учените заявяват, че капчиците, които се получават чрез говорене, могат да бъдат достатъчни за заразяване на друг човек.

„Това проучване се основава на по-ранни изследвания от същия екип, показващи, че говоренето може да доведе до предаване на SARS-CoV-2 и отбелязва значението на носенето на маска като тя потенциално помага да се забави разпространението на вирус", заявява говорител на Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания.

Съществуват и някои аспекти обаче, които не са проучени докрай. Изследването е проведено на закрито и не дава информация дали капчиците се разпръскват по-бързо навън, където има по-голяма циркулация на въздуха.