Фейсбук вече е на 15 години, а през последните десетина почти всеки човек, който има компютър или мобилен телефон, има и регистрация в тази или друга социална мрежа. Много от тези потребители имат деца и голяма част от родителите в ерата на Фейсбук споделят ежедневно техни снимки. Явлението е толкова масово, че дори си има име – Sharenting (от английските думи за „споделям“ и „възпитаване на деца“).

За пръв път в историята има цяло поколение деца, вече ученици, чието порастване е изцяло и подробно документирано в снимки и видеа, които могат да бъдат достигнати лесно от всяка точка на света. По какъв начин това ще се отрази на децата предстои да се разбере, но едно е ясно дори сега – споделянето на твърде много информация излага децата ни на риск.

Защо младите майки толкова държат да споделят всичко, което се случва с децата им

Би било лесно да предположим, че майките, които споделят твърде много снимки на децата си, са егоцентрични и го правят за да си спечелят по-голямо одобрение, както биха снимали обяда си или новата си чанта. Само че не е така. Главната причина за това, според сайта за онлайн безопасност onlinesense.org, е изолираността на майките.

Снимка: istockphoto.com

След раждането светът на майката се променя тотално. Тя вече не можа да излиза свободно, не може да прави много от нещата, които обича и не може да отделя толкова време за себе си, колкото преди. За да не се чувства изолирана от приятелите и от света, майката започва да води дори по-активен живот в социалните мрежи и споделя това, около което се върти целият ѝ свят в момента – детето.

Защо твърде честото споделяне е проблем

Родителите, които споделят твърде много снимки на детето си, може да са малко досадни, но в никакъв случай не можем да наречем това проблем – Фейсбук позволява да се ограничи съдържанието, което се показва от определени потребители. Нека споделят колкото си искат, на когото не му е приятно да не гледа. Има обаче и истински проблеми, за които трябва да се замислите.

Знаете ли, че според едно изследване от 2015 27% от родителите споделят в интернет неподходящи снимки на детето си, 51% дават информация, чрез която може да се идентифицира детето, а 56% дават потенциално засрамваща информация за него? Това създава някои реални опасности.

Първа опасност: Може да засрамите детето

Само който никога не е минавал през процеса да запознава родителите си с тези на бъдещата си жена, може да не е изпитвал унижението да чуе разказани най-срамните случки от детството си, в присъствието на хора, пред които би искал да се покаже в колкото се може по-добра светлина.

Това е срамно и неприятно, но за щастие са само думи (и една две снимки, негативите от които са загубени преди десетилетие или две). Но представете си да има доказателства за всички тези истории, качени във Фейсбук, Туитър, Инстаграм и YouTube.

Снимка: istockphoto.com

Интернет родителите правят именно това. Пускат информация, която в даден момент вече порасналото дете ще види и може да не хареса. А когато това стане, може да е окаже трудно информацията да бъде напълно скрита, защото колкото и правила за защита на личните данни да се въвеждат, интернет е като море, в което редовно хвърляме бутилки с информация и кой знае кой и кога може да ги намери.

Втора опасност: Може да понижи самочувствието на детето

За всяка майка нейното дете е най-хубавото, без значение как изглежда. За самото дете обаче не е така. Когато младото момиче или момче поотрасне ще започне да търси начини само да изгради за себе си образ, който харесва. В днешно време един от най-важните инструменти за това са социалните мрежи, чрез които се създава дигитално присъствие. Ако детето няма контрол над това присъствие, може да създаде негативна представа за външността си.

Трета опасност: Може да застраши детето

Третата опасност е дори по-сериозна. Споделяйки снимки и видеа на детето, вие може давате на потенциални зложелатели много ценна информация, като името на детето, къде учи, къде живее, кога е родено.

Не бихте оставили личната ви карта да се търкаля на улицата, нали така? Тогава защо оставяте толкова много начини, по които детето ви може да бъде разпознато и открито? Информацията, която споделяте, би могла да попадне в ръцете на всякакви хора. Възможно е някой дори да я използва, за да опита да обеди детето ви да тръгне с него.

И един допълнителен проблем – до кога имате право да качвате снимки на детето си

През 2016 някои медии се подведоха и споделиха информация за 18-годишно момиче от Австрия, което е завело дело срещу родителите си заради нейни снимки, които са качили във Фейсбук и не искат да свалят. Това се оказа фалшива новина, но не съвсем неоснователна. Историята е тръгнала от интервю с експерт по право в Австрия, който е на мнение, че подобна ситуация би могла да възникне в близко бъдеще.

Преди известно време Гуинет Полтроу сподели снимка на 14-годишната си дъщеря Епъл:

Снимката показва майката и дъщерята, които отиват да карат ски. Малко след публикуването ѝ Епъл, от своя профил, остави коментар: „Мамо, нали се разбрахме. Нямаш право да публикуваш нищо без мое разрешение.“ На това актрисата от „Влюбения Шекспир“ отговори: „Лицето ти дори не се вижда!“ Както виждате, снимката все още е достъпна.

С всяка следваща година все повече деца, които са отгледани пред обектива на смартфона, осъзнават, че нямат власт над снимките с тях, които стигат до мрежата. Няма съмнение, че обществото в един момент трябва да си постави въпроса до каква възраст родителите трябва да имат право да контролират дигиталното присъствие на децата си.

Как да споделяте снимки на децата си, без да се притеснявате за безопасността им

Ето няколко правила, които трябва да следвате, когато публикувате снимки с детето си във Фейсбук, Инстаграм или друга социална мрежа:

1. Не публикувайте нищо, което може да се окаже засрамващо или компрометиращо за децата ви сега или в бъдеще.

2. Никога не публикувайте снимки и видеа, които не бихте искали някой друг да сподели. В момента, в който пуснете нещо онлайн, губите контрола над него.

3. Уверете се, че всичките настройки за поверителност са каквито бихте искали да бъдат.

4. Внимавайте снимките да не разкриват името, рождения ден, адреса, телефона и нищо, което по принцип не бихте публикували в профила.

5. Изключете възможността за определяне на местоположение на снимките.

6. Ако детето ви вече е достатъчно голямо, искайте му разрешение за всичко, свързано с него, което публикувате. Освен другите неща, това ще им помогне и да се ориентират по-лесно как да използват интернет, когато станат достатъчно големи.

Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?