По статистически данни едно от всяко десето бебе идва на бял свят с родилно петно. С белег по рождение се оказа и моят мъник. Още в родилния дом забелязах с тревога, че в долната част на гръбчето и по крачето му са разположени малки кафяви петънца. За щастие оказаха се безопасни, но това не означава, че подобно явление трябва да се подмине с лека ръка. Напротив. Според народното поверие родилният белег е знак, че детето е целунато от ангел. Звучи красиво, нали, но най-доброто, което можем да направим, ако рожбата ни има белег, е да подходим трезво и да се доверим на лекаря!

Какво е белег по рождение?

Родилното петно е цветно образувание върху или под кожата, с което бебето се ражда или което се развива скоро след раждането. Някои белези избледняват с времето, но други стават по-изразени. Повечето рождени белези са безболезнени и безвредни. Всички рождени белези обаче задължително трябва да се проверяват от лекар! В някои случаи те могат да причинят усложнения или да са следствие на такива. Петната по рождение са резултат от допълнителни пигментиращи клетки в кожата или от кръвоносни съдове, които не се развиват нормално.

Видове родилни петна

Salmon patches

Това са малки, бледорозови, понякога едва забележими петна по кожата. Те се срещат в 1/3 от новородените бебета. Могат да се появят по задната част на вратлето, между очите ("ангелска целувка"), на челото, носа, горната устна или върху клепачите. Някои избледняват до няколко месеца, но тези по задната част на вратлето обикновено не си отиват. Тези петна не се нуждаят от лечение.

Петна "портвайн"

Петното "портвайн" е гладко, розовочервено на цвят, което с времето постепенно потъмнява до червеникаво-лилаво. С възрастта нараства. Тези петна са причинени от разширени кръвоносни капиляри и се появяват сред около три от всеки 1000 бебета. В повечето случаи те са разположени в горната част на лицето. Лекуват се чрез оперативна намеса и лазерна терапия.

Монголоидни петна

Монголоидните петна са гладки, често разположени по дупето или в долната част на гърба. Цветът им е характерен със сините си и кафяви нюнси. Тези петна обикновено избледняват до училищна възраст, но никога не изчезват напълно. Не е необходимо лечение.

Петна "кафе със сметана"

Това са гладки и овални белези, които варират от светло до наситено кафяво. Те обикновено се намират на торса, бедрата и краката. Тези петна могат да се увеличат или потъмнеят с времето, но като цяло не са опасни. Ако обаче петната са повече на брой, косултацията с лекар е задължителна.

Ягодови хемангиоми

Хемангиомът е образувание от оплетени тънки кръвоносни съдове. Ягодовият хемангиом се открива на повърхността на кожата, обикновено по лицето, главата, гърба или гръдния кош. Познава се по червения или лилав цвят и по леката грапавина. Появява се при две от всеки 100 новородени бебета. Ягодовите хемангиоми обикновено се развиват няколко седмици след раждането. Те растат бързо през първата година, докато в повечето случаи изчезнат до около 9-годишна възраст. Не е необходимо лечение, но когато се намират в близост до очите или устата, както и на места, които са податливи на лесно нараняване, може да се наложи лечение или оперативно отстраняване.

Пещерни хемангиоми

Появяват се с раждането. Намират се непосредствено под кожата. Представляват синкаво гъбеста маса от тъкан, пълна с кръв. Пещерни хемангиоми обикновено се появяват на главата или врата. Повечето изчезват до пубертета.

Венозна малформация

Венозните малформации са причинени от необичайно оформени, разширени вени. Въпреки че присъстват още при раждането, те се откриват едва в по-напреднала детска или зряла възраст. Венозна малформаця се появява в 1 до 4 на 100% от бебетата. Локализирани са върху челюстта, бузите, езика и устните. Могат също да се появят и в други области на тялото. Растат бавно. При тях се налага лечение чрез склеротерапия или операция.

Вродени невуси

Това са родилни петна с емрионален произход, чиято повърхност може да бъде както гладка, така и неравна. Варират от светлокафяв през тъмнокафяв до черен цвят. Тези бенки растат навсякъде по тялото имат различни размери. Вродени невуси се появят при 1% от новородените. Повечето бенки не са опасни. Но вродените невуси, особено големите, носят повишен риск от развитие на меланом. Всички те регулярно трябва да се следят от лекар-специалист.

Бихте могли да се включите по темата ни за родилните петна във форума на мама тук.