В първите дни след раждането си новородените са много чувствителни към светлината, но за сметка на това все още не могат да фокусират зрението си върху обектите и да виждат цветовете. Тяхното зрение се развива постепенно в първите месеци, като в края на първия си месец, бебетата вече умеят да разпознават определен обект, като лицето на мама или любимата дрънкулка на разстояние до 3 метра. На 4 месеца те вече чудесно виждат и различават цялата гама от цветове и нюанси.

Общоизвестният израз "Пази като очите си" ни дава представа колко много човек цени тези си органи. Така че, съвсем оправдани са специалните грижи, които трябва да полагаме за поддържане здравето и добрия тонус на зрението, още повече, когато се касае за зрението на децата ни. Темата за нарушенията и проблемите на детското зрение, за причините и методите на неговото лечение, в по-малка или в по-голяма степен, е вълнувала всеки родител. Ето и най-често задаваните въпроси, свързани с детското зрение, както и техните отговори. Всички те водят към едно основно заключение, а именно до безценното правило, което гласи: По-добре да предпазиш, отколкото да лекуваш!

Кога да заведа детето си на офталмолог?

Нека си признаем, днес малчуганите буквално израстват пред телевизора, колкото и да се опитваме да ги държим далеч от него. Често пъти се събуждат с любимите си анимационни герои от екрана, а друг път пък не заспиват, докато не се насладят на поредните нови приключения на "Пиратите от Невърленд" например. И не случайно повечето експерти препоръчват да заведем мъника при офталмолог още преди навършването му на 3 годинки. Някои дори съветват първата среща на мъничето ни с очния лекар да се проведе много по-рано – след навършването на 6-тия месец. Има например състояния, които чудесно могат да се диагностицират в ранна детска възраст, като късогледството и синдрома на "мързеливото око". И колкото по-рано това се случи, толкова по-добре. Ето защо, за да запазим зрението на децата си в добро здраве и далеч от евентуални бъдещи неразположения или заболявания, профилактиката е от първостепенно значение.

Какво е "мързеливо око"?

Това е заболяване, което се установява в ранна детска възраст, и ако не се лекува навреме (не по-късно от навършване на детето на 7 години), остава за цял живот. Амблиопията или "мързеливото око" засяга 2 до 3 на всеки 100 деца. Това се случва, когато нервните сигнали между мозъка и едното око не работят правилно. Повечето деца се лекуват посредством закриване на здравото око с цел да се предизвика стимулиране зрението на "мързеливото”. Съществуват и други методи за лечение, сред които е носенето на специални очила, а в краен случай може да се стигне и до оперативна намеса.

Как да разберем има ли детето ни нужда от очила?

Според последни проучвания 1 на 4 деца в училищна възраст имат проблеми със зрението. Най-често те са свързани с късогледството. Някои експерти препоръчват да заведем детето си на очен преглед преди да започне първи клас, а след това – на всеки две години. Докато детето расте и се развива, а в същото време, не се вземат необходимите предпазни мерки, рискуваме късогледството прогресивно да се влоши. Ето защо ранното диагностициране на подобен проблем е от изключителна важност. И както при "мързеливото око", колкото по-рано започне лечението на късогледството, толкова по-бързо и ефективно ще бъде то.

На какво се дължат влошаването и заболяванията на зрението?

Като изключим наследствения фактор, заболяванията на очите се дължат предимно на неправилно и неразумно отношение към работата с електронната техника. За жалост ежедневието ни е изпълнено с почти постоянен досег с компютъра, смартфона, телевизора и видео игрите – всичко това води до трайни неблагоприятни последици не само за зрението, но и върху нормалното психическо и физическо развитие на подрастващите. Ето защо, ние, като родители, сме длъжни от най-ранна възраст сериозно да се погрижим за формирането на здравословни навици у рожбата си. Най-малкото, което можем да направим, е да държим колкото се може по-рядко детето си пред компютърния и телевизионния екран.

Правила при общуване с компютъра, за да предпазим своето и на децата си зрение

Съществуват някои елементарни правила при общуване с компютъра, които ще намалят вредното въздействие както върху нашето, така и върху зрението на децата ни. Например:

•Разстоянието до монитора не трябва да е по-малко от 50-60 см
•Нивото на екрана трябва да бъде почти под ъгъл 90 градуса с точката на зрение
•Предпочитайте най-ниската степен на светлинния контраст
•При необходимост предпазвайте зрението си със специални очила, предназначени за работа пред компютър
•Периодично давайте отдих на очите си, като отклонявате погледа си в посока извън екрана. Избягвайте взирането и напрягането.

Ако тези най-обикновени простички правила бъдат усвоени от детето в един по-ранен стадий, по-късно те ще се превърнат в полезни навици, които оптимално ще попречат на вредните въздействия върху зрението му.