Паолина, която професионално е свързана с финансовата сфера, днес е майка на 11-месечния Преслав и нейната мисия е да бъде до сина си. Избира да го кърми и упоритостта й дава резултати. Скоро обаче фризерът й се запълва с прясна кърма и тя търси начини да дари скъпоценната течност. Оказва се, че в България този вид дарение не е особено разпространен, а институцията, към която можете официално да се обърнете, е само една – Банка за майчина кърма (БМК)*. Пликче след пликче, миене, стерилизиране, преливане, надписване и така в продължение на 10 месеца Паолина успява да дари над 60 литра кърма за бебенца, които са недоносени, със здравословни проблеми или с невъзможност да получат от майчиното мляко.

Снимка: Личен архивТова превръща младата майка в една от най-активните донорки на Банката за майчина кърма, където през 2023 г. са били обработени общо 1220 литра или средно 100 литра кърма на месец.Даряването на кърма за Паолина всъщност е малка част от доброволческото й сърце. Повече от 8 години тя е част от най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти в България - „Операция: Плюшено мече“, в която е отговорник за гр. Лом, обл. Монтана. Преди да забременее, участва и като доброволец в кампаниите за благотворително събиране на пластмасови капачки, шишета, вече и кенчета, организирано от „Капачки за бъдеще“ в гр. София.

Какво е чувството да полагаш безвъзмезден труд, който е в помощ на някой непознат?
Да си дарител е чудесно, но работата „на терен“ е съпроводена с невероятна, необяснима енергия, която те поглъща и вдъхновява. На място срещаш хора, които горят, колкото ти, които вярват и знаят цената на времето и усилията, които полагат. Вярват и в ползите, в резултата, в промяната. Често срещам хора - близки и познати, които гледат с неразбиране и подигравка за безплатния, но неуморен труд, който полагаме като доброволци. Но за щастие ежегодно животът ме среща с прекрасни хора, посветени на кауза, с огромна вяра в доброто. Заедно следваме своите принципи и с упоритост постигаме невероятни резултати.

Разкажи повече за малкия герой, който е причината да започнеш да даряваш кърма.
Преди 11 месеца се роди синът ми Преслав. Изключително желан, дълго чакан, роден естествено и приказно. Дълго се подготвях за неговата поява, както и за тайнството на кърменето - теоретично, но и практично. На практика тренирах своето самообладание, увереност, спокойствие. И това се оказа тайната на моя успех. Не е нужно да се изчетат всички книги на пазара, не е необходимо да се прекарат часове в интернет пространството и форуми за бъдещи майки, както и да се слушат заплашителните фрази: „Ще видиш ти, когато родиш“. Ключът е вътре в нас и ние се раждаме с умението и първоначалната подготовка да сме майки. Най-добрата майка!

Снимка: Личен архив

Как взе решение да даряваш кърмата си и кога започна? Задавам точно този въпрос, защото този вид доброволчество не е особено разпространен у нас.
Бях сигурна, че ще кърмя своето дете и упоритостта ми даде своите резултати. Цедях се редовно, което доведе до запълване на фризера с прясна кърма. Потърсих в интернет дали мога да я даря, тъй като никой в моето обкръжение не беше запознат, и така открих единствената Банка за майчина кърма в България, която е в град София. Мисълта, че бих могла да бъда полезна и кърмата ми да достигне до бебенца, които са недоносени, със здравословни проблеми или с невъзможност да получат от майчиното мляко, ме вдъхнови да направя всичко възможно да дарявам регулярно. Но задачата не се оказа толкова лесна.

Какви изисквания има Банката за майчина кърма, за да станеш донор?
Процедурата да станеш донор на кърма не е никак сложна - може да даряваш регулярно и нерегулярно. Но същината на процеса е в правилното изцеждане и съхранение на кърма. Когато информационният поток е голям - интернет, телевизия, книги и т.н., съветите - разнопосочни, указанията - противоречиви, а ти си недоспала майка на новородено, тогава се допускат грешки. Ако има замърсяване или кърмата е негодна поради някаква причина, защото всяка капка се обработва чрез пастьоризация и изследва, това води до бракуване. След като се свързах с БМК и честите разговори с д-р Борисова, която през цялото време ми даваше информация, съвети и разяснения, успях да изчистя допуснати грешки. Оказа се, че процесът е по-лесен, когато имаш правилни източници на информация, когато следваш препоръки и се вслушваш в съветите на професионалисти. Апелирам към всички жени да се запознаят с препоръките и указанията на БМК, независимо дали имат намерение да даряват или не, защото така ще изцеждат, съхраняват и транспортират храната на децата си по най-правилния начин!

Смятала ли си колко литра кърма си дарила до момента на Банка за майчина кърма за 10 месеца?
За мен всяко пликче беше безценно и на висока цена - измивах гърди, шишета, помпа, стерилизирах, изцеждах, преливах, надписвах, безсънните нощи се множаха, но когато виждах пълно отделението за кърма във фризера, удовлетворението ми можеше да се прочете под фините бръчки на челото. Всяко индивидуално пликче беше между 50 мл и 250 мл, а по данни на БМК дарената от мен кърма е над 60 литра.

Снимка: Личен архив

Продължаваш ли да кърмиш бебето си и ако да – до каква възраст смяташ, че ще продължиш? Ще продължиш ли да даряваш кърма?
Продължавам да кърмя бебето си, то ме води и спрямо неговите нужди най-вероятно ще е до около първата му година.
Кърмата ми се регулира много бързо и тъй като естествено намаляваше, когато започнах да го захранвам, беше необходимо да се стимулирам с по-често изцеждане от необходимото и изкуствено да засилвам лактацията, за да набавям кърма за БМК. Това продължи няколко месеца. Следвайки сигналите на тялото си, усетих, че е време да спра, колкото и да не ми се искаше. Ако отново станем родители и кърмя - със сигурност ще направя всичко възможно отново да дарявам, независимо в кой град живеем със семейството ми. Транспортирали сме кърма в хладилни чанти от всяка точка на страната, което отново доказва, че ако човек има желание, ще намери и начин!

Прочетох някъде, че даряването на кърма е като даряването на кръв. Още повече, че в много от случаите дарената майчина кърма отива за недоносени бебенца. Смяташ ли себе си за герой?
Общото между двете е, че се спасяват животи. Но разликите са много - да дарят кърма могат само и единствено здрави жени, кърмещи, при специални условия, много мерки и правила за набавяне и съхранение на кърма; срокът е ограничен; няма пунктове за даряване, логистиката е много по-сложна, БМК е само една за цялата страна, а нуждаещите са много; информираността на населението е ниска, а емоционалната подкрепа за донорките на кърма често липсва.. и какво ли още не. Това превръща кърмата в течно злато и безценен дар за истинските герои, повечето от които тежат под 2,5 килограма, но в гърдите им бие голямо и силно сърце!

Снимка: Личен архив

Как твои познати и приятелки възприемат решението ти да даряваш кърма? Има ли неодобрителни погледи или намеци или по-скоро гледат на жеста като благороден?
Решението да посветиш времето си на дадена кауза често дава разнопосочни сигнали у хората, както и десетки въпроси, често свързани с изгодата, която ще получим. Никога не търся одобрение и съмишленици, когато се захвана с нещо. Преминавайки през процеса, ако споделя на някого извън семейството, получавам и похвали, възхищение, и критики, подигравки. Когато работата е свършена и положителният резултат е налице, тогава остава само добрият тон и уважението. Но не това е целта. Човек има нужда от една или няколко, но малко на брой каузи, в които да се раздаде. Да вижда смисъл и да действа, защото това ще те направи жив и полезен.


Даряването на кърма ме прави специална, защото не всеки може да го прави. Както вече споменахме, наложително е да е жена, кърмеща майка, здрава, отговорна и упорита. Жестът има смисъл, когато здравословното състояние на бебенцата се подобрява. А разгласяването на дейността и доброволчеството е само една - популяризиране, запознаване на хората с тази възможност, медията вдъхва доверие и тези редове могат да достигнат както до нуждаещи се майки, така и до потенциални дарителки. И независимо, че вече не съм активна дарителка, оставам посланик на това велико дело и ще застана до всяка своя приятелка и жена, потърсила ме за помощ или съвет, за да бъда от помощ и да ги въвлека в тази невероятна мисия: мама-кърмачка-донорка!


Какво мислиш за кърменето на публични места? Все още битуват две мнения по темата – едното защитава правото на всяка майка да нахрани детето си, където и когато то огладнее, а според другото – не е етично и красиво да се разголваш, където ти падне. Ти кое от двете подкрепяш и кърмиш ли детето си на публични места?
Докато всеки защитава своите собствени права, оставаме слепи за потребностите на околните.
Наложи ми се да кърмя сина си в парка още на втората седмица.

Снимка: Личен архив

Направих го дискретно и се извинявам, ако съм засегнала някого. И не е иронично. Може хора да са ме виждали как кърмя в личния ни автомобил. Веднъж младежи нахлуха в стаята в мола, специално оборудвана и пригодена за майки и бебета, докато кърмех. Кърмила съм в заведение на морето, скрита и почти невидима в дъното, както и на язовир, скрита в храстите, но с разкриваща се невероятна гледка към водата. Тайнството е красиво. От една страна това е най-естественият начин новородените да се хранят, но и всяка крайност отблъсква хората. Не бих парадирала с „правата“ си, но и съм длъжна да осигуря на детето си най-доброто.


*През 2024 година единствената Банка за майчина кърма в България празнува 35 години от създаването си. Дарената кърма се предоставя най-вече на преждевременно родени бебета, но също и на такива с други здравословни проблеми (ниско тегло при раждането, алергия към белтъка на кравето мляко, вродени аномалии); част от кърмата е предоставена на кърмачета, чиито майки имат медицински противопоказания да кърмят (епилепсия, множествена склероза, онкологични, психични, автоимунни, кардиологични и други заболявания) и на деца, чиито майки имат недостатъчно кърма.

През годините от донорска кърма са се възползвали множество здравни заведения и заведения за медико-социални грижи за изоставени деца от цялата страна.

Банка за майчина кърма приема кърма от еднократни дарителки (жени, които събират кърма за собствено ползване), дарителки от цялата страна; процедурите по кандидатстване са кратки и лесни за изпълнение от желаещите да дарят кърмата си, всички изследвания са безплатни за донорките; кандидатстващите за получаване на кърма бебета се одобряват бързо след представяне на необходимата медицинска документация.
В момента Банката разполага с налични количества кърма за нуждаещи се бебета.

БМК призовава всички кърмещи жени, които имат повече кърма, да обмислят възможността да я дарят и да помогнат на болни и недоносени бебета и техните семейства!