Живеем в свят, в който решенията на родителите как да отглеждат децата си са подложени на постоянни критики – с или без основание. Една майка от Англия решава да кърми детето си до 5-годишна възраст и продължила да го прави, докато то само реши да се откаже.

Историята на Ейми Хардкасъл беше посрещната със смесени реакции онлайн през 2018 г., когато тя за първи път сподели избора си да продължи да кърми петгодишното си дете.

"Това, че не е културна норма, не означава, че е странно", заявява тя тогава пред Cafe Mom. "Има неща, за които като общество можем да имаме мнение, че са странни, но това не е обективна истина".

Майката, за която това е първо дете, признава, че няма представа колко дълго обикновено майките кърмят, и казва, че почти е спряла, когато синът ѝ Макс е бил само на четири седмици, защото е било невероятно болезнено и той трудно е засуквал.

Но "след това, когато веднъж сте се справили с кърменето, въпросът е колко дълго искате да продължите", споделя още тя.

През 2018 г. Ейми споделя ценен момент от къпането във ваната със сина й Макс.
Снимка: Facebook/Istock Photos

Пет години по-късно, в нова публикация в социалните мрежи със същото съдържание – решението на Ейми да продължава да кърми голямото си момче, отново предизвиква критики и дори подигравки от онлайн потребителите, пише New York Post.

„Това е прекалено много! Едно 5-годишно дете, докосвайки се до майчината любов, трябва да преживява и етапи на растеж и независимост", гласи един от коментарите.

Друг пише: "Струва ми се, че има и други начини да се свържеш с 5-годишно дете, но всеки както прецени.“

"Сега всеки, включително и аз, има право да има мнение, а това абсолютно не е ок. След като детето е достатъчно голямо, за да говори, да започне предучилищна подготовка или е на естествената възраст, на която може да бъде отбито, е време да го направите, обикновено, когато е на една година“, допълва трети.

Коментарите не са само отрицателни, разбира се, като няколко души споделиха своята подкрепа:

"Направи го, мамче... Това си е твоя работа.“

"Това е правилно за теб и твоето семейство".

Други пък избраха да споделят собствения си опит с продължителното кърмене.

"Със сина ми стигнахме до две години и два месеца. Получих много негативни коментари. Определено за мен изобщо не беше важно какво мислят хората. Направихме това, което беше правилно за нас."

"Кърмя в тандем двегодишното и тримесечното си дете."

Друга майка добавя: "Правех го с последното си дете в продължение на 5 години и половина".

Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ препоръчват новородените да започнат да се кърмят през първия час след раждането и да бъдат изключително кърмени през първите шест месеца от живота си.

След като навършат шест месеца, в храненето им трябва да започнат да се включват безопасни и питателни допълнителни храни, като продължат да бъдат кърмени поне две години или по-дълго, ако е необходимо.

Тази препоръка обаче се различава в зависимост от разбиранията и различните култури по света.