За пореден път кърмеща майка е помолена да не го прави с цел опазване на спокойствието на околните. Този път по време на полет. Случката е от Англия, но тя е показателна и може да се случи на всяка една жена по света.

28-годишната Челси Уилямс пътувала с полет от Манчестър, Англия, миналата седмица и се опитвала да кърми 5-месечното си бебе, знаейки, че това ще помогне на детето й да се справи с болката в ушите, която изпитват дори и някои възрастни хора. Малко преди излитането обаче член на екипажа се приближил до младата майка и я помолил да спре.


Цялото възмущение и разочароващо преживяване от случката Челси разказва във Фейсбук.

„Когато тръгвахме, ми казаха, че нямам право да кърмя (въпреки че и двамата бяхме с колани) по време на излитане и кацане. Никога не съм се сблъсквала с това при други авиокомпании, всъщност кърменето се насърчава, за да помогне при болки в ушите на бебето!“, споделя огорчената майка.След това Уилямс и съпругът ѝ, който я придружавал по време на полета, се свързали с отдела за обслужване на клиенти на авиокомпанията TUI и попитали дали кърменето "по време на излитане и кацане е разрешено".

"Няма официални ограничения", отговорил представител на фирмата, "въпреки това не бихме го препоръчали, защото може да накара други хора да се чувстват неудобно".Официалният отговор е публикуван от майката, а под публикацията само за 2 дни са събрани над 900 коментара, повечето от които осъждат поведението на служителите и реакцията на авиокомпанията.

Снимка: iStockКогато за пръв път я помолили да спре, майката била "шокирана, че кърменето не е разрешено, тъй като в резултат на това бебето й крещяло". Официалният отговор на компанията, пише тя, само влошил "нещата".

Доколкото й е известно, пише майката във Фейсбук, кърменето по време на излитане и кацане се насърчава, за да помогне при болки в ушите на бебетата. Това е в съответствие с насоките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, които изрично препоръчват кърмене по време на излитане. Майката също така е била прикрепила бебето към тялото си в съответствие с правилата за безопасност по време на полет.

В интервю за Washington Post по повод инцидента специалистът по кърмене Линдзи Хукуей разяснява двойния стандарт по отношение на кърмещите майки.

"Ние не бихме обезкуражили храненето с бутилка по време на полет и не бихме отказали на децата да смучат бонбони по време на излитане и кацане. Предположението, че бебето може да се храни, където и когато пожелае, трябва да се превърне в стандарт."


Уилямс от своя страна е разочарована от "дискриминацията", с която се е сблъскала от зле обучения персонал, и разкрива, че инцидентът я е докарал до състояние, в което за малко да избухне в сълзи. Началото и краят на полетите могат да бъдат неудобни за всеки, камо ли за 5-седмично дете, а Уилямс заявява, че никога досега не е имала проблеми с кърменето в самолетите.

Снимка: iStockВ отговор от TUI предлагат извинение на Уилямс и промяна на политиката по време на полет по отношение на кърменето."Като компания, ориентирана към семейството - пише представител в имейл до Washington Post, - ние подкрепяме кърменето по време на нашите полети по всяко време."

Имейлът продължава: "В момента провеждаме спешно вътрешно разследване и ще се погрижим всички колеги да бъдат преквалифицирани относно нашата политика за кърмене."

Вижте как се кърми масово в мола: