Женски орангутан най-после се научи да кърми бебето си, след като служителка на зоопарка показва как кърми собственото си дете.

Зоуи – женски орангутан, е дългогодишен обитател на зоопарка "Метро Ричмънд" в Мозли, Вирджиния. Тя самата не е кърмена от своята майка, защото починала, когато била на 2 месеца.

Първото орангутанче на Зоуи трябвало да бъде отгледано с бутилки, а след раждането на второто ѝ бебе през декември миналата година майката не проявила майчински инстинкт.

Уитли Търнър, служителка в зоопарка, която в този момент кърмела собственото си бебе, решила да покаже на Зоуи как се прави. И по-малко от 24 часа след демонстрацията маймуната вече кърмела своето дете.

Вижте във видеото:

Гледката на кърмеща майка пред Зоуи, която също наскоро е станала майка, е наистина разтапяща.

"Исках тя да може да види гърдите ми, да види Калеб и също как той се вкопчва в гърдата и я търси. През цялото време ме гледаше с любопитство. Не започна да кърми веднага, но определено ме наблюдаваше през цялото време“, споделя Уитли Търнър, допълвайки "Независимо дали става дума за орангутан или за човек, аз просто искам да мога да помогна на всяка нова майка“.

Орангутаните са класифицирани като критично застрашен вид. Видът има изключително нисък коефициент на възпроизводство, което прави популациите му изключително уязвими. Женските раждат по едно бебе на всеки шест до седем години, така че възстановяването на популацията може да отнеме много време.

Вижте видео, посветено на пандите: