Интересното в случая е, че докато в някои страни извършването на пиърсинг на ушите е препоръчително не по-рано от предтийнейджърския период (както е в САЩ например), в други, каквито са страните в Южна Америка и Азия, пробиването се извършва още в първите месеци след раждането. Въпреки това няма строги нормативи, които да налагат извършването на процедурата в точно конкретен период от детската възраст. Факт е например, че знаменитости като Ким Кардашият и Жизел Бюдхен са само една малка част от множеството звезди, демонстрирали в социалните мрежи украсените със скъпоценни камъни уши на техните новородени дъщери.

#По-рано или по-късно?
Като цяло специалистите препоръчват бебето да е навършило поне 2 месеца, за да се пробият ушите му. Важно изискване след извършване на манипулацията е ушите да не се мокрят поне 2 дни, за да не се възпалят. Едно от основанията на експертите да препоръчват по-ранния етап при пробиване на ушите е фактът, че бебетата по-лесно понасят тази процедура и нямат неприятни спомени, каквито имат децата на 10 години например.

#Не е ли по-добре да оставим детето да реши?
Този въпрос е следствие на факта, че не малко деца са изразили възмущението си от факта, че имат пробити уши и не искат да носят обеци на тях. Затова и една част от специалистите са склонни да препоръчват извършването на процедурата в по-късен етап, когато детето вече е способно само да изрази волята и желанието си да носи обеци. Интересното е, че друга, по-голяма част от експертите в областта, напротив – се застъпват ЗА манипалуцията в по-ранен етап. Техният довод е, че когато децата пораснат и осъзнаят, че не харесват надупчените си уши, лесно биха могли да ги оставят да зараснат, като не слагат никакви обеци на тях.

#Трябва ли наистина продупчването на ушенцата да бъде извършено от квалифициран специалист?
Да, трябва! Някои може би ще се изсмеят на този съвет, спомняйки си как баба им е пробила ушите с игла за шиене – малко ракийка, нагорещена игла, боц и хоп, готово. Е, да, но едновремешните баби може би са били наясно с анатомията на ушната мида и не е имало инциденти, както в днешните козметични центрове. Трябва да се нацели точно улеят, в който няма кръвоносни съдове и нерви. Ето защо намесата на квалифициран специалист е наистина наложителна.