Кърмата е храна и живот за бебето, а кърменето – благословия за майката

Благословия, която дава възможност за хармонично израстване и усъвършенстване и на духа, и на тялото както на кърмачето, така и на тази, която отдава от себе си.

Колкото широко разпространено, толкова и нелепо е схващането,

че кърменето е виновникът за настъпването на недотам естетични промени във фигурата и специално в бюста на майката. Напротив – според закона за корелацията колкото повече се упражнява един орган по предназначението му, толкова по-красив и съвършен става той. Никак не е трудно майката-кърмачка да запази фигурата си и да задържи теглото си в рамките на оптималното. Достатъчно е да сме редовни в ежедневните краткотрайни упражнения и да не прекаляваме с "питателни" храни с цел увеличаване количеството на кърмата си. Млякото, което се отделя, дори в по-малки количества, е достатъчно, защото е концентрат от най-необходимите и най-полезни за човешкия организъм субстанции. Докато трае процеса на връщането ни към норамалното тегло пък, е хубаво и да не забравяме да слагаме сутиен по-често.

В исторически изследвания, а дори и в художествената литература

има многобройна фактология, носеща сведения за приноса на кърменето към женската красота. Както е описано в романа на Иван Ефремов "Атинянката Таис" - апотеоз на женската хубост и мъдрост, в споровете си древногръцките философи и естети отдават дължимото на красивото в човешкото тяло, изтъквайки идеята, че жената достига своята зрелост и привлекателност именно след раждането,

а кърменето я превръща в съзидателка на крепко здраве и божествено щастие

Наред с красотата обаче, човечеството винаги е ценяло, а дори и в по-голяма степен, най-великото благо – здравето. А кърменето като процес е животворен, в буквалния смисъл на думата, не само за кърмачето, а и за майката.

Медицинската наука е категорична, че една от основните причини за заболяванята от рак на гърдата се дължи на въздържането и отказа от кърмене. Друг е въпросът, когато сериозни здравословни причини възпрепятстват, или по-скоро, не позволяват кърменето. Става дума за редките случаи, когато то би могло сериозно да навреди на здравето на бебето.

Общоизвестен е и фактът, че кърмачките майки никога не изпадат в депресия. И това е само един от стотиците полезни ефекти и въздействия, които кърменето оказва върху общия статус и специално върху здравословното физическо и психическо състояние.

Далеч от истината е,

че при кърмене организмът изразходва големи количества калций, което пък предизвиквало заболявания на зъбите, костите, косопад и т.н. Ако поддържаме един оптимален режим на хранене, включващ нормалното количество мляко и млечни продукти, такива симптоми няма да се появят. Организмът на майката е така синхронизиран, че всичко, което се включва в състава на кърмата, се възстановява бързо, навременно и в обилни количества. Не бива, разбира се, да пренебрегваме и елементарните хигиенни навици.

От всичко гореописано обаче, най-великата благодат, която можеш да изпиташ като майка, е чувството, че кърмейки, даряваш живот. Не мислиш за себе си, а за онова мъничко, сгушило се до сърцето ти, крехко същество, означаващо всичко за теб!