Всяка възраст е подходяща да ограмотяване на детето у дома. Съвсем нормално е да бъде научено да чете преди да тръгне на училище. Разбира се, че най-успешната форма за обучение е чрез игрите. Не подценявайте всяка драскулка по книжката. Тя е имитация на текста. Това са първите опити за писане и четене. Богатството от думи, които използвате при разговор с детето обогатяват неговия речников фонд. Детските стихчета и песнички, всички приказки прочетени или чути на записи, допринасят за неговата по-добра комуникация и обучение.

Бързо забравете глезенето и изговарянето на думите по бебешки, защото не му помагате да изгради правилен речник. Учете го да имитира всички звуци на животните от зоологическата градина. Така то ще забелязва разликата в звученето на буквите, сричките и правилното произнасяне на прочетените думи на глас.

Независимо, че от интернета или от телевизията информацията е достатъчно богата, четете на детето. Избирайте книжки с картинки и житейски сюжети, върху които може да разговаряте. Задавайте въпроси. Искайте детето да споделя своите вълнения. Интересувайте се харесва ли края на приказката или би съчинило продължение на историята.

Вашият интерес към четенето със сигурност ще подхрани неговия интерес към книжките. Нищо не мотивира по-добре от личния пример.

Не се карайте на детето, ако не иска да чете и предпочита да играе. Потърсете други приказки и отново седнете заедно, когато то желае. Винаги бъдете готови да го научите да разпознава своята буква, буквичката на мама и тати.

За любимата приказка най-подходящото време е вечер в креватчето. Така детето ще получи желаното време да бъде с вас - мил спомен, който остава за цял живот.