Децата много добре реагират на всички натурални методи за лечение, включително и на ароматерапия. За масаж не се използва чисто етерично масло. В качеството на основно масло се използа най-често бадемово олио, което няма мирис, леко попива в кожата и оказва допълнителен лечебен ефект. За масаж на дете е достатъчна 1 капка от есенцията в една лъжица бадемово масло (зехтин или сусамово олио). При по-големите деца над 12 години може да се използват 3-4 капки етерично масло - доза, както за възрастните.

Масажът с етерично масло може да се превърне в част от ритуала на къпането на детето и за приятна подготовка за сън. От втория месец се допуска използването на масло от бергамот, копър, портокал, иланг-иланг, пачули, сандалово дърво, маслото от лавандула.

При колики лек масаж на коремчето с масло от лайка или лавандула (по 1 капка в 1 с.л. бадемово масло) ще помогне за снемане на дискомфорта. Размазва се върху затоплени ръце и се гали коремчето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка 2-3 минутки, след което може да се масажира и кръстчето.

При кашлица и болно гърло се препоръчва масаж на гръдния кош и по проекцията на трахеята с евкалиптово масло и лавандулова есенция по 1 капка в една лъжица растително масло. С получената смес се разтриват и стъпалата за затопляне преди лягане при простуда.

Продължава с ароматична вана и популярната аромалампа>>>