Любовта между Донка Костурска и Димитър Николов започва сладко още от самото начало. Двамата се запознават, докато работят в международна фирма за производство на шоколад.

„Беше любов от пръв поглед“ – споделя тя за началото през 2002 г. Шест месеца по-късно Димитър, който учи туризъм, заминава на стаж в Чикаго, като преди това иска ръката й от нейния баща в Благоевград.

В САЩ Димитър минава през всякакви позиции в хотелиерството и ресторантьорството, включително сомелиер.

„Пробвахме много вина и се запалихме. Тогава бях бременна с първото ни дете, но опитвах по няколко глътки. Стана ни интересно се и записахме на курсове“ – спомня си Донка, която през 2004 г. ражда дъщеря си Калина в Чикаго.

Снимка: Личен архив

През 2007-а семейството се връща в България, защото визите им изтичат. Тук се ражда синът им Никола, а Димитър започва като wine buyer в голяма търговска верига. Шест години по-късно му предлагат да работи за същата компания, но в Москва и семейството отива в Русия.

Снимка: Личен архив

Именно там през 2012 г. решават да създадат сайта Apollo Wine, като идеята е българите в чужбина да могат да си поръчват лесно български вина

„Тогава онлайн пазаруването беше голяма новост. Повечето ни клиенти дойдоха от България, макар че очаквахме друго. За първите шест месеца имахме само две поръчки от чужбина. Помня ги и до днес – от Германия и Монте Карло“ – разказва Донка.

Снимка: Личен архив

Характерно за техния сайт е, че те не продават вино, което не са опитвали и одобрили. Работят с малки производители, които нямат нужния обем, за да присъстват в големите вериги.

Снимка: Личен архив

От 2014 г. семейството се установява в България. Вече имат и физически магазин, както и шоурум за дегустации. От април месец ще започнат да организират и обучения за повишаване на винената култура.

И двамата имат сертификати от WSET (The Wine & Spirit Education Trust). „Когато някъде по света кажеш, че имаш сертификати от WSET, вече те приемат много по-добре и разговорът минава на друго ниво“ – пояснява Донка.

Снимка: Личен архив

Съпрузите са били на много места по света, включително Шампан и Бордо, където дори са участвали в местния маратон.

За бялото вино

„Българинът започна да пие бяло вино, но си купува предимно вносно. България е прекалено топла и белите вина стават доста алкохолни, не са толкова балансирани. По-добрите бели вина у нас са от северната част, където е по-хладно“ – коментира Донка. Според нея тук има добро шардоне и мискет.

За розето

„Преди години мнозина си мислеха, че розето се получава от смесване на бяло и червено вино. Днес винената култура е по-добра, но консумацията на розе остава много по-ниска от тази на бялото вино. Иначе розето е универсален партньор за храна. Ако не знаете какво вино да изберете, няма да сбъркате с розе“ – съветва Донка.

От червените вина у нас тя харесва най-много рубин и Мелник.

Снимка: Личен архив

Друга особеност за България е, че тук по ресторантите се предлагат вина от цял свят. В Италия и Испания например е голямо изключение, ако заведение предлага чужди вина.

В края на разговора ни Донка сподели, че у нас вече има добри изби, които предлагат отлични условия за пълноценен винен туризъм – Драгомир, Мидалидаре, Вила Мелник и Бонония.

Снимка: Личен архив