Отрупана трапеза. Цялото семейство. Сладка раздумка. Коледа е чудесен празник, който рано или късно обаче кулминира в мащабно, грандиозно хранене с най-вкусните ястия. И тази ода на радостта би била нищо без грандиозния акорд на десерта. Събрахме малко примери от света, където добре разбират колко е важно да се хапва сладко накрая.

Дания – Risalamande

Датският десерт risalamande има френски корени – думата означава буквално “ориз с бадеми”. Това е относително модерен десерт, но Коледа без него е невъзможна. Към рецептата за обикновено мляко с ориз добавяте разбита сметана, ванилов сос и натрошени бадеми. Десертът се сервира студен, полят с черешов сос. Традицията повелява освен натрошените бадеми да добавите и един цял – ако ви се падне, докато сладко похапвате, сами разбирате, че от късмет няма да се отървете.

 

Великобритания – Plumpudding

 

Средновековната традиция на сливовия пудинг е запазена и до днес, когато коледната трапеза на кралство Великобритания би изглеждала осиротяла без тази вкусна желирана топка плодове. Бързаме да уточним, че в сливовия пудинг сливи няма – поне не по рецепта, а името идва от средновековната употреба на думата plum в смисъла на “стафиди”. Пудингът представлява желирани сушени плодове от общ характер, овкусени според желанието ви с канела, джинджифил и други подправки. Пудингът също така е обилно напоен с алкохол, като е нужно да престои поне месец, за да “стегне”, а алкохолът да проникне във всяка текстура на някога сушените плодове. Желиращият ефект се постига с разбъркани яйца и говежда мас – много вкусно!