На 29 юни почитаме светците Петър и Павел. Според народното вярване свети Петър е господар и ключар на Рая. Той отваря вратите на градините на Едем, за да влязат през тях душите на мъртвите. В народните представи светците са братя, а на някои места дори са приемани като близнаци.

Днес имен ден празнуват Петър, Павел, Петя, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Панайот, Камен, Кремена и производните на тях имена. Носете имената си достойно!

Днес завършват Петровите пости и се отговява с младо петровско пиле. Месят се обредни питки и се ядат ранни ябълки петровки.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

На иконите свети Петър се изобразява като старец с бели дрехи, който държи връзка ключове и определя коя душа е праведна и коя не е. Светите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос, проповядват и след неговата смърт в Ерусалим и Коринт. Петър е родом от Галилея. Около 67 г. е разпънат на кръст по нареждане на император Нерон.

Заедно с него на смърт е осъден и Павел. Неговото име се чества неканонично на следващия ден (30 юни). Народът го е нарекъл Павлювден или Пауловден. Празникът се отбелязва предимно в Източна България и е свързан с представата за унищожителната сила на огъня. Затова на Павлювден е забранено да се пали огън - тогава слънцето е най-силно, а и е време за жътва.

Забранена е и всякаква друга работа, както и месене на тесто, за да не се "оплюе" хлябът.

<strong>Страници за Петровден от Илюстрована енциклопедияРецептата за петровското пиле е класическа и лесна. Пилето се измива и обилно се поръсва с черен пипер отвън. Посолява се, а във вътрешността му се слага бучка (125 г) масло. Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода.

Друг начин е предварително да разтопите маслото и да го смесите с пипера и солта. С тази смес пилето се намазва обилно отвътре и отвън, и се пече.