Разхищение или скъперничество? Никоя крайност не е от полза. Границата да живеете в комфорт, така че да не ви липсва нищо, но и да не се превръщате в консуматори, е много тънка.

Ето няколко трика как да живеете по-лесно и по-устойчиво:

1. Бюджет

Необходима ви е стратегия - разпределете бюджета си вотделни категории. Когато си купите нещо, което не е в категория „Неотложни нужди“, отделете същата сума и в „спестени“. Така и в двата случая печелите - веднъж за деня и втори път - за бъдещето си. Правете разлика между основни нужди и несъществени желания.

2. Минимализмът 

Дайте приоритет на качеството пред количеството, когато пазарувате. В случай че минималистичното мислене стане част от живота ви, ще намерите сили да разчистите вкъщи или в офиса. Това не означава лишаване от нещо, а да се наслаждавате на това, което сте постигнали към момента за възможно най-дълго време.

3. 30-дневно правило

Изчакайте 30 дни, преди да направите непланирана покупка. Това помага да се избегнат импулсивните пазарувания. Ако сте си харесали нещо, помислете дали го искате в рамките на 30 дни. Ако не можете да започнете от самото начало с 30 дни, започнете с 10. Това също е достатъчно дълго време, за да обмислите нещо внимателно.

4. Списък за пазаруване

Планирайте покупките си предварително, като си съставите списък за пазаруване. Придържайте се към този списък и така ще избегнете да купувате продукти, които не присъстват в него.

5. Разпродажби и намаления

Не, не се възползвайте от тях, а напротив, избягвайте ги! Разпродажбите и намаленията често ни предоставят стоки и услуги, които не са с очакваното качество. Така купувате повече. Спомнете си за минимализма. Съобразявайте се с действителната стойност на стоката, вместо да се влияете от намаленията.

6. Стоки втора употреба

Проучете магазините за втора употреба, спестовните магазини или онлайн платформите за употребявани предмети. Изтрийте приложенията за онлайн пазаруване, защото когато ви е скучно, прибягвате към тях. Избирайте продукти, в състава на които влизат устойчиви материали, защото те имат по-дълъг живот.

7. Ремонт

Удължете живота на вещите си, като ги ремонтирате, вместо да купувате нови. Научете основни умения за поправка или занесете предметите на специалисти. Гледайте внимателно как ремонтират предмета ви, следващия път опитайте сами.

8. Лимити

Установете лимити на разходите си в различни категории. Придържайте се към тези ограничения, за да избегнете прекомерните харчове. Когато живеете със съзнанието, че парите ви свършват, вие спирате да харчите толкова. Пробвайте това в различен период от време. Сложете си лимит и когато видите, че го доближавате, съзнателно ще започнете да се ограничавате.

9. Маркетингови имейли

Ограничете досега си до имейли и страници, които ви рекламират стоки на намаления и промоции. Избягвайте ненужните изкушения, които могат да доведат до импулсивни покупки.

10. Култивиране на задоволство

Прегледайте внимателно това, което вече имате. Оценете качествата му. Благодарете на себе си, че сте си го купили или на човека, който ви го е подарилдоставил. Ценете повече това, което имате, и не се изкушавайте от всяка новост. Запитайте се дали наистина ви е нужна. 

11. Всеки ден по нещо ново

Нека това не са вещи, а знания. Една силна статия за негативното въздействие на консуматорството върху околната среда и обществото, със сигурност ще повлияе на вашия начин на живот. Губите време, средства и дори здраве, когато се изнервяте за това, че са купили последната рокля, която вчера сте си харесали на витрината. Бъдете информирани и за жизнения цикъл на продуктите, които купувате.

12. Споделеност

Проучете начините, по които можете да препродавате вещите, които вече не ви харесват или не са ви необходими. Можете и да ги заменяте за други, с хора, които също искат да направят някаква промяна в дома си. Вашето старо може да бъде нечие ново.

13. Знайте с какво разполагате

Хората често пазаруват продукти, които така или иначе вече са купили, но са забравили. Това се случва обикновено с храни и лекарства. Не допускайте да не знаете с какво точно разполагате. Редовно преглеждайте притежанията си и разчиствайте предметите, които вече не използвате. Това помага да се предотврати ненужното закупуване и харчене на пари.