Безспорно има неща, които е задължително да са нови, когато ги купуваме, като бельото например, чорапите или пък четката за зъби. В други случаи е наистина излишно да даваме повече пари, когато можем да намерим въпросното нещо на двойно или тройно по-ниска цена, а удовлетворението, което носи то, да е дори по-голямо от новата стока.

В Зелената седмица на bTV споделяме с вас кои вещи може да купите втора ръка, но те да са също толкова ценни (а може би и повече) от новите.


КНИГИ

Снимка: iStock

Няма нищо лошо в това да купите вече прочетени книги. Има хора, които харесват аромата на стари книги, леко пожълтелия им цвят, представят си как някой ги е чел, докато заспива вечер или докато пие сутрешното си кафе на терасата. Освен това някои от старите книги могат да се окажат големи находки – ценни първи издания или спрени от тираж книги, които имат антикварна стойност и трудно се намират вече. Ако намерите подобен пазар, ще бъде лесно да продавате вече прочетени и да купувате книги, вместо да трупате у дома.

БИЖУТА

Снимка: iStock

Бижутата безспорно са ценни особено когато някой близък в семейството ги е носил, препредават се от поколение на поколение, от майка на дъщеря. Златото, среброто и скъпоценните камъни лесно се поддържат и във всеки бижутериен магазин биха могли да върнат красивия вид на всяко бижу. Ако ви трябва огърлица, обеци или гривна за специален повод като сватба или кръщене, но не искате да харчите купища пари, бижу, вече носено от някого е чудесен вариант да спестите.


МЕБЕЛИ с антикварна стойност или от естествена дървесина

Снимка: iStock

Напоследък винтидж стилът е много популярен не само в модата, но и в обзавеждането и интериора. Предимствата на естественото дърво са безспорни, защото то може да се пребоядисва, лакира, шкури и да се преобразява многократно. Факт е обаче, че мебелите с антикварна стойност понякога надхвърлят стойността на новите, но си заслужава, ако искате да инвестирате в устойчиви и естествени материали.

МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ

Снимка: iStock

Новите музикалните инструменти могат да бъдат наистина скъпа инвестиция. От друга страна вече използваните такива са също толкова ценни, стига да са запазени, добре настроени и да изпълняват функциите си.

ДЕТСКИ ИГРАЧКИ

Снимка: iStock

Всички знаем колко играчки притежава едно дете в днешно време – това са купища пластмаса, които след няколко години отиват в кофата за боклук. Съществуват платформи, в които родители си разменят, наемат и препродават вече използвани детски играчки, които техните деца не харесват вече или искат да заменят с други. Това е чудесен начин да помогнем на планетата в борбата с отпадъците, а и да спестим някой и друг лев.

Как да пазаруваме дрехи втора употреба - вижте във видеото: