На 14 октомври църквата почита света Параскева или още наричана света Петка. В българските вярвания Петковден отбелязва прехода към зимата и началото на сгледите за сватби.
Света Петка е закрилница на дома и семейството. Към нея се обръщат в молитвите си много майки, когато децата им се разболеят.
На Петковден се правят курбани и се месят обредни хлябове. Най-големият от тях се нарича на света Петка. Преди да се сложи на масата, върху нея се постила мъжка риза. Към вечерята задължително трябва да има сол и вино. Приготвят се курбан чорба, сарми в лозов лист, ястия с праз и шкембе.
Поверия:
Казват, че ако на Петковден грее слънце, зимата ще е тежка и снежна.
Ножиците се връзват с червен конец, за да не си отварят вълците устата и да не нападат добитъка в стопанството.
Жените не тъкат и не предат, докато животните се разплождат.