Живеете в апартамент, но мечтаете за голяма градина? Имате много цветя, но ясно осъзнавате, че мястото им не е върху каренцето на телевизора? Решението – всичко на терасата.
В Града обаче повечето тераси или балкончета не предполагат особено голямо пространство. А и обикновено ги използваме, за да складираме там излишните вещи – зимните гуми на колата, велосипеда, метлата и лопатата, празните стъклени буркани и бутилки т.н. Все пак има някои хитрости, с които бихме могли да ги облагородим и да превърнем мястото в нашия малък зелен рай.

Използваме височините

Когато искаме да спестим пространство по хоризонталата, вдигаме всичко по вертикалата. За да има място на балкона за масичка и столчета (и за всички гореизброени непотребни вещи, които пазим), можем да позиционираме саксиите с цветята на високо. За целта използваме предметите, с които така или иначе разполагаме.
Стълбата лесно и бързо може да се превърне в цветарник. Когато не я използваме, просто подреждаме саксиите върху стъпалцата. В старите обувки също може да насадите някое стръкче.
Голяма кашпа с цветя по средата на масичката за кафе също е вариант. Размерите й трябва да са такива, че да събира много цветя, но и да не пречи, когато пийвате следобедно си кафе.
За увивните растения може да изградите телена конструкция по стените на балкона. Едрата метализирана неръждаема мрежа изпълнява същите функции.

саксия

Дупки пробиваме всякакви

Плитко растящите билки и подправки може да засеете в метални П-образни профили, закачени хоризонтално по стените. С ударна бормашина пробийте 3 дупки на стената. Ако тръбата е по-дълга – повече.  Поставете дюбели и дълги винтове. Сложете профила и подсилете с тел. Хубаво е металът да е по-тънък, за да може в него да се пробият няколко отвора, от които да изтича излишната вода при поливане.
Към циментовите форми също може да закачите метални държачи за саксиите. Принципът на работа е почти същия.
Като стана дума за дупки – спокойно може да използвате дупките в средата на зимните гуми, наредени на терасата, и там да подредите някоя и друга саксия.
цветя

Висящите градини на Семирамида

Освен стените, може да използвате и тавана. Все пак съобразете се с факта, че саксиите трябва да са достъпни, за да можете да ги поливате. На метални куки закачете конопени макрамета за саксии и поставете цветята в тях.

Наопаки

Най-много пространство се открива, когато саксиите са поставени на перваза, но не от вътрешната, а от външната страна. Много хора го правят не с цел пестене на пространство, а за да покажат цветните си красоти на съседите. С този вариант на подреждане си гарантирате красиво балконче и много свободно място. Единственият недостатък е, че пушещите съседите от горния етаж, може редовно да изхвърлят фасовете си във вашите саксии.