Тенденцията за завръщане на хората в българските села става все по-сериозна и стабилна. Ако преди 15 години хората масово следваха пътя, който ги водеше най-вече към столицата, то в последните 2-3 години вълната тръгва в обратна посока. Млади хора се връщат от чужбина и натрупаните от работа там средства купуват земя на село, за да развиват свой бизнес. Или пък се отказват от сериозната си работа в града и търсят спокойствието на селото.

Завръщането винаги е било най-добрият начин да се върви напред.

Там, където са нашите корени, се крият много знания и опит. На тях им трябва само плодородна почва, в която да бъдат посяти – очи да видят, уши да слушат и ръце да научат старите занаяти.

Инициативата на Фабрика за идеи Резиденция баба свързва потенциала на градските младежи със знанията на възрастни хора от обезлюдяващите се села. Желаещите да се включат във второто издание на Резиденция Баба могат да прекарат 1 месец в помощ на българско село. Преди това е нужно да кандидатстват на сайта на инициативата.

Идеята на инициативата е не само да бъдат съхранени безценните традиции, занаяти и истории, пазени от местните хора в селата, но и да бъдат източник и основа за иновативни решения в полза на българското село - продукти, услуги, събития, които да привличат нов културен и икономически потенциал в забравени и отдалечени кътчета на страната ни.

Резидентите, преминават предварително обучение за работа на етнографски и антропологични подходи. Престоят им е подкрепен от ментори, с чиято помощ те ще се опитат да създадат иновативни устойчиви модели, основани на традиционно знание, които да отговарят на актуални проблеми в конкретното село. Ще имат свои домакини - баба/дядо/домакинство, което може да разчита на тяхното желание да помагат, както в ежедневни дейности, така и за учене в занаят, който се практикува в дома или селото.

Кандидатури за участие в Резиденция Баба ще се приемат до 3 август, а избраните участници ще прекарат 1 месец - от 10 септември до 10 октомври - в нуждаещи се от помощ села в Северозападна България и Източни Родопи.

За изминалата година, резидентите успяха да реализират заедно с местните хора десетки инициативи в селата, в които живяха за месец – записи на изчезващ фолклор, социално предприятие за износ на тъкани продукти, разчистване и обозначаване на еко пътека, поставяне на нова камбана на мястото на открадната над параклиса "Св. Богородица" в с. Манастир, мини финансиране от Google за обучения по програмиране и т.н.