Алберт Айнщайн е роден в Улм, Германия на 14 март 1879 г. Той е немски физик, философ и писател от еврейски произход. Често е определян за бащата на съвременната физика. През 1921 г. получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на закона за фотоелектричния ефект.

Ето няколко любопитни факта за Айнщайн:

 • Когато Айнщайн се родил, родителите му били притеснени, че той страда от някакво заболяване, защото главата му била необичайно голяма и със странна форма. Няколко седмици по-късно главата му придобива нормална форма.
 • Родителите на Айнщайн смятали, че той е умствено изостанал, защото проговаря едва на 4-годишна възраст. Първите думи на младият гений са по време на вечеря: „Супата е прекалено топла“. Когато родителите му го попитали защо не е говорил досега, той отговорил: „Защото досега всичко беше наред“. Айнщайн говорил рядко и затруднено до 9-годишна възраст. Д-р Томас Соуел измислил даже термин, за да опише състоянието на гениални хора, чиито говор е затруднен в детството – „синдромът на Айнщайн“.
 • Айнщайн е бил брилянтен цигулар. Това умение придобил от майка му Паулине, която била и пианистка.
 • Не е имал трудности с математиката. Истината е, че Айнщайн е бил блестящ математик още от училище. „Преди да навърша 15 години, бях усвоил диференциално и интегрално смятане“.
 • Бил е член на Националната асоциация за прогрес на цветнокожите хора. През 1946 г. по време на реч в Университета в Линкълн Айнщайн определя расизма като болест.
 • През 1919 г. Айнщайн се жени за Елза Айнщайн, която е негова втора братовчедка.
 • Айнщайн не е обичал да носи чорапи. В писмо до жена му Елза той пише, че „се е отървал от носенето на чорапи“ в университета в Оксфорд.
 • Когато Айнщайн и Чарли Чаплин се срещнали имали интересен разговор: „Това, на което най-много се възхищавам в твоето изкуство, е универсалността“, казва Айнщайн на Чаплин. „Ти не каза нито дума, а светът те разбира“. Чарли му отговаря: „Но твоята слава е дори още по велика, защото светът ти се възхищава, когато никой не те разбира.“

 • Малко след смъртта на президента Хаим Вайцман през ноември 1952 година, Айнщайн бил поканен да наследи неговия пост като втори президент на Израел. Той обаче отказал, позовавайки се на старостта си и на “вродената липса на опит в общуването с много хора”.
 • Последните думи на Айнщайн били на немски. Когато бил в болничната стая, той казал нещо на сестрата, която не разбирала немски. Никой не знае какво точно й е казал.
 • Айнщайн може да е ускорил смъртта си. Той умира на 18 април 1955 г. от спукване на кръвоносен съд. Лекари му предложили операция, но Айнщайн отказал с думите: "Излишно е животът да се удължава изкуствено. Свърших си работата, време е да си ходя".
 • Той е поискал тялото му да бъде кремирано, но патологът Томас Харви от Принстън изважда мозъка му с надеждата да се разбере тайната на неговия гений. След като получава съгласието на сина му, са проведени изследвания, но повечето не показват нищо особено. През 1999 г. канадски учени публикуват изследване, че Айнщайн е притежавал необичайни гънки на париеталния лоб, които обясняват математическите и пространствени способности на гения.

  Цял свят се прекланя пред мене, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България.

  Алберт Айнщайн