За нас, които не сме толкова добре запознати с американката история, имената на групите „Dixie Chicks“ и „Lady Antebellum“ трудно могат да събудят асоциация с расизъм, но американското общество се променя и хората стават все по-чувствителни по отношение на символите на миналото. По тази причина двете групи решиха, че е време да променят имената си, за да не бъдат свързвани с робовладелския юг.

Групата „Lady Antebellum“ вече се нарича „Lady A“
Снимка: Getty Images

Първи тази стъпка направиха „Lady Antebellum“, които се прекръстиха на „Lady A“.

„Lady Antebellum премахнаха Antebellum от името си. Никой не иска да бъде асоцииран с расизма вече, дори кънтри музикантите. Това вече е нещо.“

Името на групата идва от архитектурен стил, популярен сред големите робовладелци в южните щати.

Снимка: Getty Images

Названието идва от латинския израз „ante bellum“, който означава „преди войната“. Именно така членовете на групата са избрали името си – след като са видели една от тези къщи и са научили името на стила. Антебелум им е създало асоциация с обитавана от призраци къща и така са решили да се нарекат Лейди Антебелум.

Тяхната постъпка беше приветствана от поддръжниците на движението Black Lives Matter и участниците в протестите срещу расизма в САЩ. Тя обаче привлече вниманието към групата „Dixie Chicks“, чието име също буди асоциация с расизма. Списания „Variety“ публикува статия, в която определи мълчанието им като „оглушително“.

„Dixie Chicks“ промениха името си на “The Chicks”
Снимка: Getty Images

Няколко дни по-късно кънтри музикантите обявиха, че променят името си и вече ще се наричат “The Chicks”. Те дори пуснаха песен, посветена на протестите.

Проблемът в тяхното име е, че буди асоциация с песента „Дикси“ или „Искам да съм в Дикси“, която е била изключително популярна в южните щати и дори се превръща в химн на Конфедерацията по време на гражданската война.