За щастие живеем във време, в което купуването и продаването на хора като стока е нещо напълно недопустимо, затова може би ще ви е трудно да повярвате, че преди 25 години, 130 години след гражданската война в САЩ, робството все още не е било забранено във всички американски щати.

Без да се интересувате твърде много от историята на Съединените щати, няма как да не сте чували за голямата гражданка война по времето на президента Линкълн, който се е обявил против притежаването на роби. Има немалко филми и художествени романи по темата.

Снимка: istockphoto.com

След края на войната през 1865 г. се въвежда 13-ата поправка в конституцията на САЩ, според която притежаването, купуването и продаването на роби става незаконно. Всички щати, с изключение на 4, приемат поправката. По-късно и останалите щати я приемат, с изключение на Мисисипи.

По време на войната южният щат Мисисипи е защитавал правото да се притежават роби и е понесъл тежки загуби, по тази причина дори когато притежаването на роби става незаконно, Мисисипи отказва да приеме поправката в конституцията. По тази причина макар и да не е имало робовладелци в щата след войната, самото робство не е било незаконно според законите на щата.

Мисисипи ратифицира забраната на робството едва през 1995 години

Необходими са почти 130 години от края на войната и от въвеждането на 13-ата поправка, преди в Мисисипи да се гласува ратификацията ѝ и робството да стане нелегално. Но дори тогава това не става напълно официално.

През 2013 г., 147 години след въвеждането на поправката и 18 години след ратификацията ѝ в Мисисипи, една жителка на щата открива, че документите не са подадени както трябва и реално робството продължава да е легално.

Снимка: istockphoto.com

Раджан Батра открива това след като гледа наградения с два „Оскар“-а филм на Стивън Спилбърг „Линкълн“. След като започва да прави проучване за ратификацията на 13-ата поправка, Батра открива, че ратификацията на Мисисипи никога не е изпращана в държавния архив на САЩ, което на практика я прави невалидна. След като жената подава сигнал, документите са изпратени и за пръв път в историята на САЩ робството става нелегално във всички щати - повече от век и половина след началото на войната, която цели да постигне това.